Stilul de viață, vinovat pentru dezvoltarea demenței. Cum poți evita boala

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Cercetările arată că un stil de viață sănătos poate reduce riscul de demență

Noile cercetări arată că riscul de a dezvolta demență poate fi redus substanțial printr-un stil de viață mai sănătos, inclusiv prin reducerea consumului de alcool, de lovituri la cap și a expunerii la poluare.

Studiul a fost publicat în jurnalul medical The Lancet.


Dr. Kenneth Rockwood, autorul studiului și profesor în departamentul de medicină al Universității Dalhousie, este specializat în geriatrie, fragilitate și demență. Face parte din Comisia Lancet pentru prevenirea demenței, intervenția și vindecarea, care include 28 de experți internaționali în domeniu.

Rockwood, care studiază demența din 1979, spune că  boala poate fi întârziată  sau chiar evitată. 

Potrivit acestuia, deși există o predispoziție genetică la o mulțime de oameni, există și o mulțime de oameni care dezvoltă demență, care nu au, se pare, o predispoziție genetică, așa că o dezvoltă din alte motive. Iar acele motive includ o serie de acțiuni pe care le putem evita, reducând astfel riscul de demență. 


Potrivit studiului,  hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, lipsa exercițiilor fizice și sedentarismul, sunt cateva exemple semnificative.

Comisia Lancet a întocmit un raport cu nouă factori de risc în 2017. Aceștia includeau lipsa de educație, hipertensiune arterială, deficiențe de auz, fumat, obezitate, depresie, inactivitate fizică, diabet și contact social scăzut.

În acest an, au fost identificați încă trei factori de risc: consumul excesiv de alcool, leziunile traumatice ale creierului și poluarea aerului.

Acești 12 factori de risc reprezintă în total aproximativ 40% din cauzele demenței.

 

Studiul integral, aici. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel