Știrile zilei în Sănătate. Medicament pentru diabet, efect asupra progresiei bolii renale. Vaccinul anti-HPV, protecție și în cazul bărbaților

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
stirile zilei in sanatate - FOTO: Freepik@leafart™
stirile zilei in sanatate - FOTO: Freepik@leafart™

Acestea sunt cele mai importante știri ale zilei în domeniul medical.

Legislatorii din Louisiana au votat pentru reclasificarea pastilelor de avort ca substanțe controlate. Senatul din Louisiana a acordat aprobare legislativă finală joi pentru un proiect de lege care ar face statul primul din SUA care reclassifică două medicamente care induc avortul ca fiind substanțe controlate cu potențial de abuz sau dependență.

Proiectul de lege ar face posesia neprescrisă a pastilelor de avort mifepriston și misoprostol o infracțiune pedepsită cu închisoare de la unu la cinci ani și amenzi de până la 5.000 de dolari, cu mențiunea că femeile însărcinate sunt expres exonerate de urmărire penală, transmite Reuters.

Vaccinul împotriva HPV oferă beneficii reale pentru bărbați, arată o analiză

Vaccinarea băieților și bărbaților împotriva virusului papiloma uman (HPV) reduce riscul lor de cancer de cap și gât și alte tipuri de cancer malign, arată o nouă analiză, adăugându-se beneficiilor deja demonstrate ale vaccinului în protejarea femeilor împotriva cancerului de col uterin. Studiul, care a implicat peste 3,4 milioane de persoane, este una dintre primele analize pe termen lung ale efectului real al vaccinului în prevenirea cancerelor legate de HPV în zonele capului și gâtului, regiunile anale, penis, vulvă, vagin și col uterin, au declarat cercetătorii.

Zantac nu este cauza cancerului unei femei

Un juriu din Chicago a respins joi afirmația unei femei din Illinois că medicamentul pentru arsuri la stomac Zantac, acum retras de pe piață, i-a cauzat cancerul de colon, în primul proces dintr-o serie de mii de procese care fac acuzații similare. Juriul din circuitul județean Cook, Illinois, a fost de acord cu argumentele producătorilor de medicamente GSK și Boehringer Ingelheim că reclamanta, în vârstă de 89 de ani, Angela Valadez, nu a demonstrat că cancerul ei de colon a fost cauzat cel puțin parțial de utilizarea Zantac.

Pfizer lansează un alt program de reducere a costurilor, stabilește un obiectiv de 1,5 miliarde de dolari până în 2027

Producătorul american de medicamente Pfizer a lansat miercuri un nou program pe mai mulți ani pentru a reduce cheltuielile cu aproximativ 1,5 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2027, adăugându-se la un plan de reducere a costurilor de 4 miliarde de dolari anunțat anul trecut. Investitorii s-au retras de la Pfizer pe măsură ce îngrijorările legate de pandemie au scăzut și vânzările de vaccinuri și tratamente COVID-19 de miliarde de dolari au dispărut.

Compania a răspuns cu achiziționarea companiei de medicamente pentru cancer Seagen în valoare de 43 de miliarde de dolari, tăierea costurilor și o restructurare internă.

Ce sunt variantele COVID FLiRT

Variantele SARS-CoV-2 ale coronavirusului care cauzează COVID-19, numite FLiRT, au fost formele dominante ale virusului care circulă anul acesta la nivel global, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Acronimul FLiRT este un acronim pentru locațiile mutațiilor pe care variantele le împărtășesc pe proteina spike a virusului. Una dintre ele, numită KP.2, a devenit cea mai frecventă variantă care circulă în Statele Unite în ultima lună, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Cât de aproape este Organizația Mondială a Sănătății de a fi de acord asupra regulilor de răspuns la pandemie

Oficialii de sănătate din cele 194 de state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății speră să finalizeze săptămâna viitoare peste doi ani de negocieri privind noile reguli pentru răspunsul la pandemii atunci când se vor aduna la Geneva. Negocierile sunt în curs pentru două acorduri complementare care ar putea fi formalizate în cadrul întâlnirii din 27 mai - 1 iunie: o actualizare a regulilor de sănătate existente privind epidemiile și un nou tratat legal obligatoriu pentru consolidarea apărării lumii împotriva patogenilor viitori, după ce pandemia de COVID-19 a ucis milioane de oameni.

Ozempic de la Novo Nordisk încetinește progresia bolii renale diabetice într-un studiu

Ozempic de la Novo Nordisk a încetinit înrăutățirea disfuncției renale la pacienții cu diabet de tip 2 și a redus riscul de insuficiență renală, probleme cardiace, accident vascular cerebral și deces, conform rezultatelor detaliate dintr-un studiu de fază avansată prezentat vineri.

Compania a raportat în martie că medicamentul pentru diabet, cunoscut chimic sub denumirea de semaglutidă, a redus riscul combinat al complicațiilor renale și evenimentelor cardiovasculare cu 24% în următorii 3,4 ani la pacienții care au primit injecții săptămânale de 1 miligram comparativ cu cei care au primit un placebo.

Industria tutunului își propune să atragă o nouă generație cu vapare, spune OMS

Companiile de tutun își vizează în continuare activ tinerii prin intermediul rețelelor de socializare, evenimentelor sportive și festivalurilor de muzică și a noilor produse arome, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) joi, acuzând companiile că încearcă să atragă o nouă generație de fumători de nicotină. În contextul reglementărilor tot mai stricte care vizează țigările, marile companii de tutun și noii actori au început să ofere alternative la fumat, cum ar fi cele de vapare, pe care spun că sunt destinate fumătorilor adulți.

Sunak din Marea Britanie confirmă că planul anti-fumat nu va deveni lege înainte de alegeri

Planul premierului britanic Rishi Sunak de a interzice fumatul pentru generațiile mai tinere nu va deveni lege după ce a convocat alegeri anticipate, lăsând astfel timp insuficient pentru a-și impune una dintre politicele sale de bază. "Interzicerea fumatului, desigur, m-a dezamăgit că nu am reușit să o trecem până la finalul sesiunii, dat fiind timpul disponibil", a declarat Sunak jurnaliștilor vineri.

Mulți muncitori din industria laptelui din SUA nu au primit încă echipament de protecție împotriva gripei aviare

Multe ferme de produse lactate din SUA nu au crescut încă măsurile de protecție a sănătății împotriva gripei aviare pentru angajați în timpul unui focar la bovine, conform muncitorilor, activiștilor și fermierilor, îngrijorând experții în sănătate cu privire la riscul de mai multe infecții umane cu un virus cu potențial pandemic.

Epidemiologii sunt îngrijorați că virusul ar putea să se răspândească și să provoace boli grave, în timp ce fermierii minimalizează riscul pentru muncitori, iar angajații nu sunt pe larg conștienți de cazurile din bovinele din SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel