Stresul poate duce la insuficiență cardiacă și hipertensiune. Meseria cea mai expusă sindromului burnout

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Stres, loc de muncă  FOTO: pexels.com
Stres, loc de muncă FOTO: pexels.com

Stresul poate să ucidă, nu direct, ci prin derivații precum bolile cardiovasculare. Medicul Mihai Bran a explicat la „Dicționar Medical” de ce medicii sunt mai expuși riscului de burnout.

Medicul Mihai Bran a explicat la „Dicționar Medical” că stresul, prin derivații săi precum bolile cardiovasculare, poate să ucidă. „Nu știu dacă per se poate să ucidă, dar derivații din stres pot ucide, pentru că stresul poate predispune la boli cardiovasculare: insuficiență cardiacă, hipertensiune, tulburări de ritm cardiac, care pe un teren tarat, pot să te omoare”, a explicat el.

Pe de altă parte, medicul mai spune că sindromul burnout este recunoscut de către OMS și că medicii sunt una din categoriile cele mai expuse.

„Burnoutul este un sindrom care, de curând, a fost și recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății. Nu e o chestie nouă, prima oară a fost descris undeva prin anii 70 de către un psiholog și a fost evidențiat la lucrătorii din domeniul sanitar. Din camerele de urgență. Și descrie că este similar unei oboseli cronice, dar persoanele respective nu mai fac lucrurile de plăcere, devin cinice legat de activitățile la locul de muncă, nu se mai concentrează, încep să nu mai doarmă bine, dezvoltă tulburări de anxietate, uneori chiar stări depresive. De multe ori, poți chiar să-l confunzi cu un episod depresiv, dar tot acest ansamblu de semne și simptome este legat de locul de muncă. Nu poți să faci burnout dacă ești casnic. Se întâmplă într-un context al locului de muncă”, a explicat el.

 

CITEȘTE PE DC MEDICAL: Fals medic făcea operații estetice. Bărbatul este cercetat pentru înșelăciune

 

De asemenea, medicul mai spune că sunt unele meserii care predispun mai mult decât altele la sindromul burnout, însă medicii, în general, sunt în topul meseriilor cele mai expuse sindromului burnout.

„Unele meserii sunt mai predispuse, nu doar medicii din secțiile de urgență, dar medicina în general, pentru că sunt puțini medici, mulți pacienți, lucrurile nu sunt tocmai roz în sistemul sanitar. Similar e și în Statele Unite, adică ratele de burnout sunt suficient de mari, încât să atragă atenția. Și burnoutul da, îl asociezi mai degrabă cu profesiile de tip „white color”, nu muncitori din fabrici, de exemplu, unde este o componentă fizică. Burnoutul te duce mai degrabă către zona de profesii unde lucrezi  cu mintea și ai și alte responsabilități”, a explicat medicul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel