Studiu PALMED: Medicina la sat, lăsată în grija mediului privat

Steluța Indrei |
Data publicării:
Cabinete medicale
Cabinete medicale

În mediul rural, o unitate medicală deservește în medie 12.000 de români. Dar există judeţe în care o singură unitate medicală deserveşte şi peste 30 de mii de oameni, arată un studiu al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED. 

La nivel naţional, doar una din 10 unități medicale de stat se află în mediul rural. De cealaltă parte, mediul privat a repartizat una din cinci entităţi medicale la ţară

„Balanţa se înclină în acest mod cu precădere datorită cabinetelor de medicină de familie şi laboratoarelor de analize medicale, cu puncte de recoltare în mediul rural”, susţine Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED.

Maramureș: o unitate medicală publică la 90.000 de oameni

O analiză a modului în care este deservită populaţia indică o situație aparte în judeţul Maramureş, unde o unitate medicală publică acoperă, în mediul rural, peste 90.000 de oameni. În mai bine de jumătate dintre judeţe - 25 - o unitate medicală publică răspunde nevoilor a cel puţin 15.000 de oameni. Într-un singur caz, este vorba despre judeţul Argeş, proporţia este de o entitate medicală la 1.374 de locuitori. Media naţională este de 1 la 11.774 de oameni, în timp ce în mediul privat vorbim despre un centru medical la 961 de români.

Când vine vorba despre dezvoltarea sistemului public, cea mai mare acoperire, raportat la populaţie, este în Argeş, o unitate deservind 237 de locuitori din mediul rural. La polul opus sunt Hunedoara, Caraş-Severin, Harghita şi Braşov.

9 din 10 unităţi medicale din România sunt private

Sigur că dominanta se menţine în mediul rural, cu o pondere ușor diferită comparativ cu mediul urban. 91,5% din unităţile de la sate sunt private, în timp ce la oraş procentul este de 89,4%.

După centrele medicale mari, din oraşe dens populate, lanţurile de laboratoare şi cabinetele individuale s-au extins în oraşele mici şi apoi în mediul rural şi îşi menţin această tendinţă. Scopul este facilitarea accesului pacientului la îngrijiri medicale de calitate, într-un timp mai scurt, fără să fie nevoit să parcurgă zeci sau sute de kilometri până la cel mai apropiat cabinet medical. „Deși există și centre medicale complexe, cu multiple specializări, ne-am concentrat, mai degrabă, pe cabinete cu servicii generale, care să permită o primă evaluare a pacientului sau investigaţii medicale de rutină, iar acolo unde se impune, să fie îndrumat către o unitate superioară”, completează Cristian Hotoboc, președintele PALMED.

Analiza, realizată pe baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, arată că în mediul rural regăsim aproape 22.000 de unităţi medicale, ceea ce înseamnă 36% din total.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel