Studiu: Un antibiotic din anii '60 utilizat pentru diaree, eficient contra melanomului

Steluța Indrei |
Data publicării:
Cancerul de piele
Cancerul de piele

Un antibiotic descoperit în anii '60 și folosit în mod obișnuit pentru diaree, numit nifuroxazida, ar putea ajuta la tratarea melanomului cu rezistență la medicamentele pentru cancer, arată un studiu citat de medicalnewstoday.com.

Cercetătorii de la Institutul de Genetică și Medicină Moleculară al Universității din Edinburgh (Marea Britanie) au studiat nifuroxazida în încercarea de a obține o soluție pentru celulele tumorale ce dezvoltă rezistență la medicamentele pentru cancer.

Acest antibiotic a fost dezvoltat în anii 1960 și este folosit în mod obișnuit pentru a trata diareea, arată studiul, prezentat recent în publicația Cell Chemical Biology.

Oncologii au constatat că există diferențe între celulele tumorale din melanom. Unele răspund la tratamentele pentru cancer existente, cum ar fi inhibitorii BRAF și MEK, în timp ce altele devin repede rezistente la aceste medicamente, ceea ce duce la eșecul terapiei și progresia tumorii.

Studii anterioare au indicat faptul că celulele cel mai dificil de tratat sunt cele care produc niveluri foarte ridicate ale unei enzimei numite aldehida dehidrogenaza 1 (ALDH1). Plecând de la această constatare, cercetătorii britanici au căutat modalități de a bloca producția ALDH1, încercând să elimine și să distrugă toate celulele care secretă niveluri ridicate ale acestei enzime.

Un antibiotic care a ucis celulele tumorale

Pe parcursul studiului, autorii au introdus celule de melanom uman la șoareci, care apoi au fost tratați cu nifuroxazida. Potrivit cercetătorilor, antibioticul a ucis selectiv celulele tumorale care au produs niveluri mai ridicate de ALDH1, dar nu a afectat alte tipuri de celule.

Rezistența la medicamente este un obstacol major în tratamentul multor tipuri de cancer. Tocmai de aceea, acest tip de abordare ar putea duce la descoperirea de tratamente eficiente pentru mai multe tipuri de cancer.

Totuși, autorii studiului spun că este nevoie de studii suplimentare pentru a demonstra că nifuroxazida poate fi folosită ca tratament complementar, alături de inhibitorii BRAF și MEK, pentru a distruge celulele canceroase mai periculoase.

Despre melanom

Melanomul este un tip de cancer de piele care se dezvoltă din melanocite, celulele care conțin pigmentul pielii. Melanomul este unul dintre cele mai frecvente și totodată mai agresive tipuri de cancer care afectează adulții tineri. Incidența melanomului a crescut în ultimii 30 de ani, susțin specialiștii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel