Superbacteriile, o problemă mondială. OMS: Există un decalaj major în descoperirea tratamentelor inovatoare

Monika Baciu |
Data publicării:
superbacteriile - FOTO: Freepick
superbacteriile - FOTO: Freepick

Superbacteriile, adică bacteriile rezistente la antibiotice, reprezintă o problemă de sănătate la nivel global. 

Superbacteriile reprezintă o prioritate critică pentru că de multe ori infecţiile cu astfel de patogeni sunt mortale. OMS a publicat raportul, care este unul îngrijorător. 

Dezvoltarea de noi tratamente antibacteriene este inadecvată pentru a aborda amenințarea tot mai mare a rezistenței la antibiotice, potrivit raportului anual al Organizației Mondiale a Sănătății.

Raportul din 2021 descrie conduita clinică și preclinică antibacteriană ca fiind stagnantă și departe de a satisface nevoile globale. Din 2017, au fost aprobate doar 12 antibiotice, dintre care 10 aparțin claselor existente cu mecanisme stabilite de rezistență la antimicrobiene (RAM).

"Există un decalaj major în descoperirea tratamentelor antibacteriene și, cu atât mai mult, în descoperirea tratamentelor inovatoare.

Acest lucru reprezintă o provocare serioasă pentru depășirea pandemiei în creștere a rezistenței la antimicrobiene și ne face pe fiecare dintre noi din ce în ce mai vulnerabili la infecții bacteriene, inclusiv la cele mai simple infecții", a declarat dr. Hanan Balkhy, directorul general adjunct al OMS pentru RAM.   

Vezi și: Mersul desculț, beneficii uimitoare. Diabeticii trebuie să fie precauți

Doar 27 de noi antibiotice în 2021

Potrivit analizelor anuale ale OMS, în 2021 au existat doar 27 de antibiotice noi în dezvoltarea clinică împotriva agenților patogeni prioritari, în scădere de la 31 de produse în 2017. În stadiul preclinic - înainte de începerea studiilor clinice - numărul de produse a rămas relativ constant în ultimii 3 ani.

În sens mai larg, raportul descrie faptul că, dintre cei 77 de agenți antibacterieni în dezvoltarea clinică, 45 sunt molecule mici "tradiționale" cu acțiune directă, iar 32 sunt agenți "netradiționali". Exemple de acestea din urmă sunt anticorpii monoclonali și bacteriofagii, care sunt viruși care pot distruge bacteriile. 

Deoarece antibioticele au acum o durată de viață limitată înainte de apariția rezistenței la medicamente, abordările netradiționale oferă noi oportunități de a aborda infecțiile cauzate de bacteriile rezistente la antimicrobiene din diferite unghiuri, deoarece acestea pot fi utilizate complementar și sinergic sau ca alternative la terapiile stabilite.

Barierele în calea dezvoltării de noi produse includ calea lungă de aprobare, costurile ridicate și ratele scăzute de succes. În prezent, este nevoie de aproximativ 10-15 ani pentru a progresa un candidat antibiotic de la preclinic la etapele clinice.

Pentru antibioticele din clasele existente, în medie, doar unul din fiecare 15 medicamente în dezvoltarea preclinică va ajunge la pacienți. Pentru noile clase de antibiotice, doar unul din 30 de candidați va ajunge la pacienți.

Dintre cele 27 de antibiotice din conducta clinică care abordează agenții patogeni prioritari, doar șase îndeplinesc cel puțin unul dintre criteriile oms pentru inovare. L

ipsa inovării subminează rapid eficacitatea numărului limitat de antibiotice noi care ajung pe piață. În medie, rezistența este raportată la majoritatea agenților noi la 2-3 ani după intrarea pe piață.

"Timpul se scurge pentru a depăși rezistența antimicrobiană, ritmul și succesul inovării sunt cu mult sub ceea ce avem nevoie pentru a asigura câștigurile medicinei moderne împotriva condițiilor vechi, dar devastatoare, cum ar fi sepsisul neonatal", a declarat dr. Haileyesus Getahun, directorul OMS pentru coordonarea globală a RAM.  

Aproximativ 30% dintre nou-născuții cu sepsis mor din cauza infecțiilor bacteriene rezistente la antibioticele de primă linie.

Vezi și: Analizele medicale, cum te pregătești și ce trebuie să știi

Pandemia de COVID-19 a afectat studiile

Pandemia de COVID-19 a împiedicat, de asemenea, progresele, a întârziat studiile clinice și a deturnat atenția investitorilor deja limitați. O mare parte din inovația în domeniul antibioticelor este condusă de întreprinderile mici și mijlocii, care se luptă să găsească investitori care să finanțeze dezvoltarea clinică în stadiu avansat până la aprobarea reglementărilor.

Nu este neobișnuit ca companiile să suspende dezvoltarea produselor timp de mai mulți ani, în speranța de a asigura finanțarea pentru a continua dezvoltarea într-o etapă ulterioară sau că produsul poate fi cumpărat de o altă companie. Mulți dau faliment.

Prin urmare, sunt necesare investiții urgente și concertate în cercetare și dezvoltare din partea guvernelor și a sectorului privat pentru a accelera și a extinde conducta de antibiotice, în special cele care pot avea un impact în mediile cu resurse reduse, care sunt cel mai grav afectate de RAM.

Țările ar trebui să colaboreze pentru a găsi soluții și stimulente durabile pentru cercetare, dezvoltare, inovare și pentru a crea un ecosistem viabil pentru antibiotice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel