Taurina din băuturile energizante: ce este și cum afectează sănătatea

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:
imagine cu rol ilustrativ
imagine cu rol ilustrativ

Taurina este un aminoacid neesențial care poate fi obținut prin consumul de carne, pește sau lactate.

Consumul de băuturi energizante a crescut în ultimii ani, mai ales în rândul adolescenților și tinerilor, cu scopul de a îmbunătăți concentrarea, statul treaz mai mult timp, datorită conținutului de cafeină. 

Cu toate acestea, aceste băuturi sunt, de asemenea, compuse din substanțe stimulante care pot fi dăunătoare sănătății, dacă sunt consumate în exces, în special în combinație cu băuturi alcoolice. În acest sens, unul dintre ingredientele acestor produse este taurina, un aminoacid neesențial care are legătură cu dezvoltarea neurologică.

Ce este taurina și unde se găsește?

După cum a subliniat Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN), acest aminoacid este produs în mod natural de către organism și este „ esențial pentru sistemul cardiovascular, sistemul nervos central și pentru funcționarea normală a mușchilor scheletici”. 

În acest fel, taurina poate fi obținută prin consumul de carne, pește, lactate, precum și prin aportul de suplimente alimentare. „Deși cercetarea este conflictuală, unele studii sugerează că suplimentarea cu taurină ar putea îmbunătăți performanța sportivă.”, notează Clinica Mayo.

Alte studii au sugerat ideea că acest aminoacid neesențial, combinat cu cofeina, ar putea îmbunătăți performanța. Cu toate acestea, este necesar să „investigăm în continuare”, deoarece rămâne o problemă controversată „la fel ca și utilizarea taurinei în băuturile energizante”, adaugă ei.

În acest tip de băuturi pot exista cantități mari de alte substanțe, precum stimulente sau zahăr, al căror consum în exces poate „crește ritmul cardiac și tensiunea arterială”. 

În plus, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a concluzionat în raportul său că taurina din aceste tipuri de băuturi nu are practic niciun efect pozitiv asupra funcțiilor cognitive, cardiace sau musculare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel