Teodorovici închide conturile cu accize pe tutun și alcool de la Ministerele Sănătății și Tineretului

Dana Lascu |
Data publicării:
Conturi ale Ministerului Sănătății și al Ministerului Tineretului vor fi închise
Conturi ale Ministerului Sănătății și al Ministerului Tineretului vor fi închise
Eugen Teodorovici, ministrul interimar de Finanțe. Foto: gov.ro
Eugen Teodorovici, ministrul interimar de Finanțe. Foto: gov.ro
  • Conturi ale Ministerului Sănătății și al Ministerului Tineretului vor fi închise
  • Eugen Teodorovici, ministrul interimar de Finanțe. Foto: gov.ro

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a pus în dezbatere publică un poriect de ordin care prevede închiderea conturilor în care se colectau până anul trecut accizele pe tutun și alcool, conturi pe care le aveau Ministerul Sănătății și Ministerul Tineretului. Banii merg toți la bugetul de stat. 

Anul trecut în decembrie, Guvernul a emis o Ordonanță de urgență care scotea, practic, din buzunarul Ministrului Sănătății și Ministerului Tineretului și Sporturilor banii care se încasau din accizele percepute pe vânzarea de alcool și tutun.

Ordonanța cerea, la art 57, al.1, ca acești bani să nu mai ajungă direct la Ministere, ci să se ducă în marele coș al bugetului de stat.

„Art. 57 - (1) Disponibilităţile Ministerului Sănătații provenite din încasarea veniturilor aferente contribuțiilor stabilite conform art. 367 din Legea nr.95/2006 (taxa pe viciu - n.red.) privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pana la data abrogarii acestuia, existente la data de 31 decembrie 2018, se virează integral la bugetul de stat, potrivit mecanismului stabilit prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență", arăta, mai exact, textul de lege.

Transferați toți banii și închideți conturile

Astăzi, însă, Ministerul Finanțelor a publicat un ordin care vine în continuarea respectivei ordonanțe, punând capăt oficial oricărei posibilități de a colecta accizele direct de cele două ministere. Este vorba de Proiectul de „ORDIN pentru completarea Ordinului nr. 1386/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice privind virarea la bugetul de stat de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Tineretului şi Sportului a disponibilităţilor prevăzute la art. 57 şi 59 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene” 

Prin acesta, în primul rând, Teodorovici cere celor două ministere să vireze, „în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentului ordin" toate sumele care au mai fost colectate în conturile de la trezorerie pe care le aveau, în conturile de venituri, codificate cu codul de identificare fiscală al contribuabililor.

Este vorba, pe de-o parte, de sume provenite din încasarea contribuțiilor sociale și a cotei de 1% din taxele și accizele aplicate la nivel național pentru țigarete, țigări și băuturi alcolice și reglementarea expresă că, restituirea sumelor încasate din contribuțiile stabilite conform art.367 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prevăzute de art. 57 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018, în luna ianuarie, care potrivit art. 345 din Codul fiscal, aveau termenul de plată până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care accizele devin exigibile. De asemenea, este vorba și de sume restante, eventual, din anii anteriori și încasate după 31 decembrie 2018.

Apoi, le cere promt celor două Ministere să închidă conturile de la Trezorerie pe care tocmai le-au golit.

„După virarea sumelor la bugetul de stat, potrivit prevederilor alin. (1), conturile de disponibil (...) se închid și își încetează funcționarea la unitățile Trezoreriei Statului", eventualele sume virate ulterior către aceste conturi urmând a fi returnate plătitorilor, mai arată proiectul de ordin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel