Terapia pentru cancerul de vezică, aprobată. Activează celulele care luptă împotriva tumorilor

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancerul de vezica - FOTO: Freepik@vecstock
cancerul de vezica - FOTO: Freepik@vecstock

FDA SUA a dat undă verde terapiei combinate dezvoltate de ImmunityBio pentru tratarea cancerului de vezică. Terapia, denumită Anktiva, activează celulele albe din sânge responsabile cu combaterea bolii, oferind astfel o soluție nouă și promițătoare în tratamentul cancerului de vezică. 

FDA SUA a aprobat luni terapia combinată a companiei ImmunityBio pentru tratarea unui tip de cancer de vezică, marcând sfârșitul eforturilor companiei de a aduce terapia sa pe piață. Lumina verde a agenției reprezintă o încurajare pentru ImmunityBio, care și-a exprimat îndoieli într-o depunere regulatoare în luna trecută cu privire la capacitatea sa de a rămâne în afaceri.

Anul trecut, Administrația pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite (FDA) a respins autorizarea terapiei, Anktiva, din cauza deficiențelor constatate în timpul inspecției prelicențiere a firmelor de fabricație contractuale ale companiei. Terapia funcționează prin activarea tipurilor de globule albe de luptă împotriva bolii numite celule naturale ucigașe (NK) și celule T pentru a crea imunitate pe termen lung în corp, transmite Reuters.

Vezi și: Medicamentul care încetinește progresia Alzheimer, opinii negative: Nu este cel mai bun!

ImmunityBio a declarat că Anktiva va fi disponibilă pe piețele din SUA până la mijlocul lunii mai 2024, dar nu a răspuns la o solicitare de detalii privind etichetarea prețului terapiei. Medicamentul este utilizat în combinație cu vaccinul Bacillus Calmette-Guérin (BCG), care este utilizat în principal împotriva tuberculozei, dar și ca tratament obișnuit pentru unele forme de cancer de vezică.

Scopul combinației este de a trata pacienții cu o formă de cancer de vezică care nu răspunde la vaccin și în care boala nu s-a răspândit. Acest lucru este întâlnit la aproximativ 75-85% dintre pacienții cu cancer de vezică, a afirmat compania. Pacienții cu cancer de vezică trebuie în prezent să fie supuși unei proceduri numite ablație chirurgicală și să primească fie chimioterapie, fie vaccinul BCG ca tratament standard. Ultimul deceniu a fost martorul aprobării lui Keytruda de la Merck, dar există riscul recurenței, a spus președintele executiv al ImmunityBio, Patrick Soon-Shiong. 

ImmunityBio își propune să "genereze supraviețuire pe termen lung fără cancer", a adăugat Soon-Shiong, precizând că "obiectivul mare este să avansăm îngrijirea cancerului dincolo de recunoașterea faptului că obții un răspuns pe termen scurt". Într-un lot de 83 de pacienți dintr-un studiu de fază târzie, tratamentul combinat a arătat o dispariție completă a tumorilor la 71% dintre pacienți, cu o durată mediană a răspunsului de 24,1 luni.

Vezi și: Boala care are consecințe dezastruoase. Prof. dr. Sebastian Cozma: Este îngrijorător

Cancer de vezică - FOTO: Freepik@WangXiNa

Cancerul de vezică, ce este

Cancerul de vezică este o afecțiune în care celulele anormale încep să se dezvolte în țesuturile vezicii urinare, organul care stochează urina înainte de eliminarea acesteia din corp. Acest tip de cancer poate să apară în diferite părți ale vezicii urinare și poate fi de mai multe tipuri, incluzând carcinomul cu celule de tranziție, carcinomul scuamos și adenocarcinomul.

Factorii de risc pentru cancerul de vezică includ fumatul, expunerea la substanțe chimice toxice (cum ar fi anumite substanțe chimice utilizate în industrie), infecțiile vezicii urinare și istoricul familial de cancer de vezică. Simptomele pot include sânge în urină, urinare frecventă și durere la urinare.

Diagnosticul cancerului de vezică implică adesea teste precum cistoscopia (o procedură în care un medic examinează interiorul vezicii urinare cu un instrument special numit cistoscop) și biopsia (prelevarea unor mostre de țesut pentru examinare sub microscop). Tratamentul depinde de stadiul cancerului și poate include chirurgia, radioterapia, chimioterapia și imunoterapia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel