Testarea COVID-19: Teste moleculare, antigenice și de anticorpi. Cum se fac și ce arată fiecare

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Infecția COVID
Infecția COVID

Există trei categorii de teste disponibile la ora actuală pentru COVID-19: testare moleculară, antigenă și de anticorpi (serologice). Iată cum se fac și la ce folosește fiecare în parte:

În principal, primele două grupe de teste pentru COVID-19, adică cele moleculare și cele antigenice, detectează dacă o persoană este infectată în prezent, iar cele serologice (de anticorpi) detectează dacă o persoană a avut o infecție în trecut. Iată diferențele dintre testarea moleculară, antigenă și serologică, și când un test ar putea fi folosit în completarea celuilalt. 

Testele moleculare

La ce folosesc: Testele moleculare caută bucăți de SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, în nas, gât sau în alte zone ale căilor respiratorii pentru a determina dacă persoana are o infecție activă. Testele moleculare pot fi numite de reacție în lanț a polimerazei (PCR), RT-PCR, test de amplificare a acidului nucleic (NAAT) sau test LAMP. În România se fac teste RT-PCR, preponderent, dar nici acestea nu sunt perfecte. 

„Aceste teste PCR de diagnostic direct, pe care noi le utilizăm, au o specificitate apropiată de 100% și o sensibilitate de 97-98%. Asta înseamnă o limită a detecției între 100 și 250. Deci nu avem un test perfect care să ne spună că 100% este fiabil. Acesta este și motivul pentru care utilizăm aceste trei teste PCR. Poate să pară un lux, dar este, realmente, o nevoie. Cele două sisteme de PCR, care durează 5-6 ore, sunt utilizate ca sisteme de screening, iar testul american, care este foarte specific, îl folosim pentru confirmarea pozitivilor și iată că așa, putem să construim un rezultat de bună acuratețe”, a arătat prof Ileana Constantinescu, medic primar virusologie – imunologie, medic șef Laborator, șeful Centrului de Imunogenetica și Virusologie Institutul Clinic Fundeni și coordonator Program Transplant, EXCLUSIV la Academia de Sănătate. 

detalii suplimentare în video: 

Cum se efectuează testul: În cele mai multe cazuri, un tampon este introdus nazal sau gât sau o probă de salivă este preluată de un furnizor de asistență medicală (asistentă/medic) și testată în laborator. Uneori, testul poate fi efectuat în timp ce așteptați, iar uneori tamponul trebuie trimis la un laborator pentru testare, iar rezultatul se dă în câteva ore sau a doua zi, de regulă. 

Ce înseamnă un rezultat pozitiv al testului: Un test molecular pozitiv înseamnă că persoana testată are o infecție activă COVID-19.

Ce înseamnă rezultatul unui test negativ: Un test molecular negativ înseamnă că acea persoană nu a fost probabil infectată în momentul prelevării probei. Cu toate acestea, nu înseamnă că nu se vor îmbolnăvi - înseamnă doar că nu avea COVID-19 în momentul testării, arată experții de la Departamentul de Sănătate al statului american Texas (link direct material)

Când este de ajutor un astfvel de teste: 

• Poate fi folosit pentru a determina cine are o infecție activă.

• Poate ajuta la identificarea persoanelor care sunt contagioase.

Când nu este la fel de util: 

• Nu te ajută să determini cine a avut o infecție în trecut.

• De asemenea, nu te ajută să determini dacă o persoană care a fost expusă la COVID-19 va dezvolta infecție activă în timpul celor două săptămâni după expunere.

• La unii oameni, virusul poate fi descoperit doar printr-un test molecular făcut la câteva zile la începutul infecției, astfel încât este posibil ca testul să nu găsească virusul dacă tamponul este luat înainte de debutul bolii.

• La unii oameni, virusul poate fi găsit printr-un test molecular în nas și gât timp de câteva săptămâni, chiar mai mult decât timpul în care sunt de fapt contagioși pentru alte persoane.

• În plus, acest test necesită anumite tipuri de tampoane care ar putea să nu fie suficiente la un moment dat. 

Ce ar trebui să facă DSP-ul dacă testul e pozitiv: să efectueze o anchetă de caz. Urmărirea contactelor ar trebui efectuată pentru a identifica persoanele care ar fi putut fi expuse cât timp persoana pozitive era contagioasă COVID-19.

Dacă testul este negativ, nu trebuie făcut nimic. 

Testele antigenice

La ce folosesc: Testele antigenice caută bucăți de proteine care alcătuiesc virusul SARS-CoV-2 pentru a determina dacă persoana are o infecție activă.

Cum se efectuează: În majoritatea cazurilor, un tampon este introdus nazal sau gât de un furnizor de asistență medicală și testat. Uneori, testul poate fi efectuat în timp ce așteptați, iar alteori tamponul trebuie trimis la un laborator pentru testare.

Ce înseamnă un rezultat pozitiv al testului: că persoana testată are o infecție activă COVID-19.

Ce înseamnă rezultatul negativ al unui test: înseamnă că proteinele virale SARS-CoV-2 nu au fost detectate. Cu toate acestea, un test negativ nu exclude infecția cu COVID-19. Dacă există încă îngrijorarea că o persoană are COVID-19 după un test antigen negativ (dacă are vreun simptome, spre exemplu), atunci acea persoană ar trebui testată din nou cu un test molecular.

Când este de ajutor: Poate fi folosit pentru a determina rapid cine are o infecție activă.

• Poate ajuta la identificarea persoanelor care sunt contagioase cu ceilalți.

• Este un test mai puțin costisitor decât un test molecular.

Când nu este la fel de util: Nu exclude cu acuratețe pe cei care nu sunt infectați.

• Testele antigenice sunt mai puțin sensibile decât testele moleculare, ceea ce înseamnă că pot exista rezultate negative false.

• Testele negative trebuie tratate ca prezumtive. Dacă un furnizor de asistență medicală este îngrijorat de faptul că o persoană are COVID-19 chiar și după un test antigen negativ, atunci rezultatul testului trebuie confirmat cu teste moleculare.

Testele de anticorpi (serologice)

La ce folosesc: Testele serologice caută anticorpi dezvoltați de organism contra SARS-CoV-2, în sânge, pentru a determina dacă a existat o infecție anterioară.

Cum se efectuează: În majoritatea cazurilor, se prelevează o probă de sânge și se trimite la un laborator pentru testare. Există și teste mai rapide, în are o picătură de sânge este pusă pe o scală și substanța din interior remarcă anticorpii sau lipsa lor și arată asta (două liniuțe sau una, depinde de model). 

Ce înseamnă un rezultat pozitiv al testului: că persoana care a fost testată a fost infectată cu COVID-19 în trecut și că sistemul ei imunitar a dezvoltat anticorpi pentru a încerca să-l combată.

Ce înseamnă rezultatul unui test negativ: teoretic, că persoana respectivă nu a avut COVID-19 în trecut.

Practic, însă, ar putea avea o infecție curentă, iar testul anticorpilor a fost colectat prea devreme pentru a da un rezultat pozitiv. 

Când este de ajutor: Poate identifica persoanele care au avut o infecție în trecut, chiar dacă nu au simptome ale bolii.

• În unele cazuri, ar putea ajuta la determinarea momentului în care a apărut boala COVID-19, deoarece știm că IgM (nticorpii majori produși în timpul răspunsului imun primar) se formează înainte de IgG (răspunsul imun secundar, par în organism mai târziu și se mențin pe o perioadă mai lungă) și că IgM dispare înainte de IgG.

• Poate determina cine se califică pentru a dona plasma convalescentă (un produs din sânge care conține anticorpi împotriva COVID-19 și poate fi utilizat ca tratament COVID-19 pentru pacienții în stare gravă).

• Dacă o mulțime de oameni fac testul într-o comunitate, acesta poate ajuta autoritățile sanitare publice și cercetătorii să știe ce procent din populație a avut deja COVID-19.

Când nu este util: Testul poate fi negativ dacă este utilizat prea aproape de începutul unei infecții, motiv pentru care nu trebuie utilizat pentru a detecta infecția activă COVID-19.

• În zonele în care nu au existat multe cazuri de COVID-19, multe dintre rezultatele testelor pozitive vor fi de fapt fals pozitive. Unele teste de anticorpi au sensibilitate și specificitate scăzute și, prin urmare, nu pot produce rezultate fiabile.

• Unele teste de anticorpi pot reacționa încrucișat cu alte coronavirusuri care nu sunt SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, ducând la rezultate false ale testelor.

• Nu știm încă dacă a avea anticorpi împotriva virusului care provoacă COVID-19 poate proteja pe cineva de reinfecție sau, dacă o face, cât timp durează această protecție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel