Testele care îți arată dacă ai probleme cu ficatul. Când sunt recomandate

Monika Baciu |
Data publicării:
testele care iti arata daca ai probleme cu ficatul - FOTO: Freepik@Burdun
testele care iti arata daca ai probleme cu ficatul - FOTO: Freepik@Burdun

Testele care îți arată dacă ai probleme cu ficatul sunt esențiale. Bolile hepatice pot fi silențioase, dar grave, tocmai de aceea este esențială depistarea lor cât mai devreme.

Testele care îți arată dacă ai probleme cu ficatul. O serie de analize speciale de sânge pot determina adesea dacă ficatul este sau nu inflamat, lezat sau funcționează corect. Aceste teste pot, de asemenea, să facă distincția între afecțiunile hepatice acute și cronice și între hepatită (infecție sau inflamație a ficatului) și colestază (perturbare în formarea sau obstrucționarea fluxului de bilă).

Testele de sânge pentru ficat sunt unele dintre cele mai frecvent efectuate. Aceste teste pot fi utilizate pentru a evalua funcțiile hepatice sau leziunile hepatice. Un prim pas în detectarea leziunilor hepatice este un simplu test de sânge pentru a determina nivelul anumitor enzime hepatice (proteine) din sânge.

În condiții normale, aceste enzime rezidă în cea mai mare parte în celulele ficatului. Dar atunci când ficatul este lezat din orice motiv, aceste enzime se revarsă în sânge. Enzimele sunt proteine care sunt prezente în tot corpul, fiecare cu o funcție unică. Enzimele ajută la accelerarea (catalizarea) reacțiilor chimice de rutină și vitale din organism.

Printre cele mai sensibile și utilizate pe scară largă enzime hepatice se numără aminotransferazele. Printre acestea se numără aspartat aminotransferaza (AST sau SGOT) și alanină aminotransferaza (ALT sau SGPT). Aceste enzime sunt în mod normal conținute în mod predominant în celulele hepatice și, într-o măsură mai mică, în celulele musculare. În cazul în care ficatul este lezat sau deteriorat, celulele hepatice degajă aceste enzime în sânge, ceea ce crește nivelul enzimelor AST și ALT din sânge și semnalează boala hepatică.

Vezi și: Vremea mohorâtă, impact negativ asupra persoanelor cu boli oncologice. De ce sunt mai vulnerabile la schimbările de temperatură

Teste de funcționare

Test de bilirubină serică. Acest test măsoară nivelul de bilirubină din sânge. Bilirubina este produsă de ficat și este excretată în bilă. Nivelurile ridicate de bilirubină pot indica o obstrucție a fluxului biliar sau o problemă în procesarea bilei de către ficat.

Testul pentru albumină serică. Acest test este utilizat pentru a măsura nivelul de albumină (o proteină din sânge) și poate fi util în diagnosticarea bolii hepatice. Nivelurile scăzute de albumină pot indica faptul că ficatul nu funcționează corect. 

Raportul internațional normalizat (INR), denumit oficial testul timpului de protrombină (PT). Acest test măsoară cât timp îi ia sângelui să se coaguleze. Pentru coagularea sângelui este nevoie de vitamina K și de o proteină care este produsă de ficat. O coagulare prelungită poate indica o boală hepatică sau alte deficiențe ale unor factori specifici de coagulare.

Vezi și: Ciupercile champignon, beneficii enorme pentru sănătate. Îmbunătățesc funcționarea inimii și combat cancerul

Enzimele hepatice

Testul fosfatazei alcaline serice. Acest test este utilizat pentru a măsura nivelul fosfatazei alcaline (o enzimă) din sânge. Fosfataza alcalină se găsește în multe țesuturi, cu cele mai mari concentrații în ficat, în tractul biliar și în oase. Acest test poate fi efectuat pentru a evalua funcționarea ficatului și pentru a găsi leziuni hepatice care pot cauza obstrucția biliară, cum ar fi tumorile sau abcesele.

Testul de transaminază alanină (ALT). Acest test măsoară nivelul de alanină aminotransferază. Aceasta este o enzimă care se găsește mai ales în ficat și care este eliberată în sânge după o afectare acută a celulelor hepatice. Acest test poate fi efectuat pentru a evalua funcția hepatică și/sau pentru a evalua tratamentul unei boli hepatice acute, cum ar fi hepatita.

Testul de transaminază aspartat (AST). Acest test măsoară nivelul de aspartat transaminază. Aceasta este o enzimă care se găsește în ficat, rinichi, pancreas, inimă, mușchi scheletici și globule roșii, care este eliberată în fluxul sanguin după probleme hepatice sau cardiace. Această enzimă este eliberată în fluxul sanguin după afectarea acută a celulelor hepatice.

Vezi și: Băutura care îți crește tensiunea. Poate provoca boli de inimă, rinichi, diabet sau accident vascular cerebral

Testul Gamma-glutamil transpeptidazei. Acest test măsoară nivelul de gamma-glutamil transpeptidază.Aceasta este o enzimă care este produsă în ficat, pancreas și în tractul biliar.

Acest test este adesea efectuat pentru a evalua funcția hepatică, pentru a oferi informații despre bolile hepatice și pentru a detecta ingestia de alcool.Testul lactic dehidrogenazei. Acest test poate găsi leziuni tisulare și poate ajuta la diagnosticarea bolilor hepatice.

Testul 5'-nucleotidazei. Acest test măsoară nivelul de 5'-nucleotidază (o enzimă specifică ficatului). Nivelul de 5'- nucleotidază este ridicat la persoanele cu afecțiuni hepatice, în special la cele asociate cu colestaza. Aceasta reprezintă o perturbare în formarea sau obstrucția fluxului de bilă.

Dehidrogenaza lactică este un tip de proteină (numită și izoenzimă). Aceasta este implicată în procesul metabolic al organismului. Cu toate acestea, acesta este un test hepatic foarte nespecific. Este rareori utilizat pentru evaluarea bolii hepatice, potrivit Hopkins Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel