Testele de anticorpi la coronavirus, soluție pentru redeschiderea firmelor? Un expert internațional explică

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Covid-19, sange
Covid-19, sange

Testele care arată dacă o persoană are sau nu anticorpi pentru noul coronavirus, autorizate în SUA și Europa, pot fi glonțul magic - adică soluția pentru redeschiderea firmelor? Un expert internațional explică, EXCLUSIV la DC Medical.

Sunt voci care spun că dacă angajații unei firme sau populația unui oraș ar face testele pentru anticorpi s-ar vedea dacă au fost infectați cu coronavirus și atunci activitatea s-ar putea relua normal. 

Teste de anticorpi sunt din ce în ce mai multe. Se fac deja, contra cost, în România, iar Germania a început la sfârșitul lui aprilie testarea în masă. Apoi, numai în ultima săptămână două astfel de teste au primit autorizație de urgență în SUA și, respectiv, Europa. Unul al La Roche, altul al Abbot.

Ce sunt testele pentru anticorpi și ce arată ele

În primul rând trebuie să explicăm dacă aceste teste rapide care stabilesc că o persoană are anticorpi pot fi folosite ca instrumente de diagnostic.

„Testele de anticorpi (sau serologice) detectează anticorpi în sânge atunci când organismul se luptă sau s-a luptat cu o infecție. Testul nu detectează virusul real; mai degrabă, detectează răspunsul imun al organismului la virus. În primele zile ale unei infecții, este posibil ca anticorpii să nu fie detectați, limitând eficacitatea unui test de anticorpi. Acest tip de test poate fi, de asemenea, fals pozitiv dacă sunt prezenți anticorpi împotriva unui coronavirus altul decât tulpina pandemică. Din cauza acestui potențial de rezultate fals negative și false pozitive, un test de anticorp nu trebuie utilizat singur pentru a diagnostica COVID-19", arată experții de la Administrația Federală americană pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Aceste teste au o altă utilitate, spun aceiași experți.

„Utilizarea testelor de anticorpi la mulți pacienți poate ajuta comunitatea medicală să înțeleagă mai bine cum se dezvoltă răspunsul imun la pacienți de-a lungul timpului și câte persoane pot fi infectate. În viitor, este posibil să fie, de asemenea, folosite pentru a determina, împreună cu alte date clinice, dacă unii indivizi nu mai sunt susceptibili de infecție. În plus, aceste rezultate ale testelor pot ajuta la determinarea persoanelor care pot fi eligibile să doneze o parte din sângele lor (mai exact plasma convalescentă), care poate servi ca un posibil tratament pentru pacienții în stare critică cu COVID-19", arată FDA.

Testele de anticorpi, glonțul magic? 

Dar ne îndreptățește asta să credem că dacă am face testarea angajaților sau testare în masă, cum fac nemții, am putea redeschide toate entitățile economice care au de suferit de pe urma carantinei și izolării impuse de pandemia de COVID-19?

Danielle Bradnan, cercetător asociat la Lux Research Associate, spune că testele nu trebuie privite ca un glonț de argint.

„Autorizația de utilizare în situații de urgență (EUA) vine într-un moment în care guvernele și întreprinderile solicită instrumente care să permită redeschiderea economiilor. Testarea anticorpilor este un instrument puternic pentru a înțelege răspândirii unei boli și a procentului de persoane asimptomatice care a fost infectat, dar și ca o verificare pentru a vedea cât de bine au funcționat strategiile de atenuare (dxe răspândire a virusului, n.r.). Cu toate acestea, există încă o mulțime de date care lipsesc în ceea ce privește importanța prezenței sau absenței anticorpilor, pentru industrie. Nu este clar dacă prezența anticorpilor exprimă imunitatea și dacă da, pentru cât timp. Trebuie să înțelegem că testarea anticorpilor este un instrument pentru informarea deciziilor privind politicile de sănătate a populației, nu un glonț magic care va permite întreprinderilor să se redeschidă", a explicat Danielle Bradnan, pentru DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel