Testul pe care trebuie să-l faci înainte de a lua antibiotic. Dr. Vlad Budu: Singura problemă e că durează 2 - 3 zile. Vine pacientul și ne roagă - dați-mi antibiotic tare sau pe cel mai bun

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Testul - Foto: Freepik @photoroyalty
Testul - Foto: Freepik @photoroyalty

Cum se tratează corect virozele de sezon. Testul pe care trebuie să-l facem înainte de a lua antibiotic. Dr. Vlad Budu: Vine pacientul și ne roagă: dați-mi antibiotic tare sau dați-mi-l pe cel mai bun.

Dr. Vlad Budu ne-a explicat cum se tratează corect virozele de sezon.

"Aș vrea să fac o referire strict din punct de vedere al clinicianului, mai mult decât al microbiologului sau infecționistului.

Problema se pune când dăm antibiotic. Și prima idee pe care avem e că dăm antibiotic când avem un microb. Un microb ca să-l avem trebuie dovedit, iar dovada existenței unui microb se face cu un exsudat, cel puțin în sfera ORL, unde lucrez.

Un exsudat nazal, un exsudat faringian. 

Nu rata: Codruț Sarafoleanu: Nu știm că antibioticul cu alcoolul nu pot interacționa în mod favorabil. Pacienții își opresc tratamentul în weekend

Singura problemă e că durează 2 - 3 zile până avem un rezultat. Nici medicul și nici pacientul nu e dispus să aștepte așa ceva. Și atunci o să vină o întrebare pe care o pun întotdeauna colegilor cu care mă întâlnesc și întreb cum alegeți un antibiotic pe care îl dați pentru sinuzită, pentru faringită, pentru amigdalită. Care e principiu pentru care alegeți un anumit antibiotic sau altul?

Și răspunsul aș vrea să-l gândiți cu toții, că e destul de dificil să spunem acum, fără a avea un exsudat faringian sau nazal.

3. -imagine fara descriere- (vlad-budu1_82093100.jpg)

Foto: Crisan Andreescu / DC Media Group

Deci prima idee este că avem un exsudat care ne pune în evidență un antibiotic și putem da un antibiotic. Ce antibiotic dăm? Evident, se de conform unui antibiograme.

Adică folosim exact acel antibiotic care distruge microbul cu care ne batem.

Altfel, tratamentul antibiotic debutat la prima consultație este doar empiric și nu este bazat științific", a declarat șef lucr. Dr. Vlad Budu, Consilier Onorific Societatea Română de Rinologie, pentru DC Medical și DC News, în cadrul evenimentului "Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene (RAM). Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon?".

"Vine pacientul și ne roagă: dați-mi antibiotic tare sau dați-mi-l pe cel mai bun

"Și nu în ultimul rând, dacă avem mai multe antibiotice care răspund distrugând un microb, ne punem problema pe care din ele să îl dăm. Și aici există ghiduri de tratament antibiotic, în orice specialitate, evident și specialitatea ORL și dacă folosim aceste ghiduri reușim să combatem, deși e mult spus combatem. 

Cu combaterea e puțin mai dificil, dar la prevenire putem lucra fără doar și poate.

Și atunci, conform unor ghiduri, putem începe un tratament cu antibioticul cel mai nimerit.

Știți că vine pacientul și ne roagă dați-mi antibiotic tare sau dați-mi-l pe cel mai bun.

Nici tare și nici cel mai bun nu știu exact ce e, dar ghidurile pe care le avem e spun exact care e prima linie de debut a unui tratament antibiotic, a doua linie și a treia linie. Și cred că așa ar trebui să să lucrăm cu toții", a mai spus Dr. Vlad Budu.

Cele trei paliere unde putem lucra: Putem spune că nu se mai dau antibiotice așa cum se dădeau acum 5 ani, 10 ani, pe bandă rulantă

"Și foarte pe scurt, o altă idee unde putem face această prevenție.

Sunt trei paliere unde putem lucra.

E vorba de palierul pacient și aici e foarte dificil și care nu s-a îmbunătățit nevoia, necesitatea, chiar insistența pacientului de a primi antibiotic.

E vorba de palierul doctor, palierul medical și aici avem destul de multe probleme, pentru că în ultima vreme, dacă vă uitați, există un soi de medicină defensivă și ușurința cu care chiar un medic prescrie un antibiotic este de condamnat astăzi, pentru că, iată, suntem în sezonul virozelor.

Și nu în ultimul rând și sunt probabil singurii care au crescut puțin în ultima vreme, palierul farmacist, cel care eliberează efectiv și aici, datorită legislației care există, putem spune că nu se mai dau antibiotice așa cum se dădeau acum 5 ani, 10 ani, pe bandă rulantă și există o limitare și cred că aici lucrurile stau deja bine.

Deci mai avem două paliere unde unde putem lucra și asta face Societatea Română de Rinologie de vreo 8 ani de zile", a conchis Dr. Vlad Budu.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel