Testul care îți arată dacă ai deficit de Vitamina D. Cum se manifestă simptomele și care sunt efectele pe termen lung

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
testul care iti arata daca ai deficit de vitamina d - FOTO: Freepik@kuprevich
testul care iti arata daca ai deficit de vitamina d - FOTO: Freepik@kuprevich

Testul care îți arată dacă ai deficit de Vitamina D se poate realiza la orice laborator de analize medicale.

Testul care îți arată dacă ai deficit de Vitamina D se recomandă în mai multe cazuri. Un test de vitamina D măsoară nivelul de vitamina D din sânge pentru a vă asigura că aveți suficientă Vitamina D pentru ca organismul dumneavoastră să funcționeze bine. 

Vitamina D, esențială

itamina D este esențială pentru oase și dinți sănătoși. De asemenea, ajută la menținerea mușchilor, a nervilor și a sistemului imunitar să funcționeze normal.

A avea un nivel scăzut de vitamina D este o problemă comună care poate duce la tulburări osoase și alte probleme medicale. Testarea vitaminei D vă poate permite să știți dacă trebuie să vă creșteți nivelul de vitamina D.

Cum obțineți Vitamina D

Corpul dumneavoastră produce vitamina D atunci când pielea goală este expusă la lumina soarelui. Obțineți vitamina D din anumite alimente. Doar câteva alimente, cum ar fi gălbenușurile de ou și peștele gras, conțin în mod natural vitamina D. De aceea, vitamina D este adăugată în alimente, inclusiv în cerealele pentru micul dejun, lapte și alte produse lactate.

Puteți lua suplimente de vitamina D. Înainte ca organismul dumneavoastră să poată utiliza vitamina D, ficatul trebuie să o transforme într-o altă formă numită 25 hidroxivitamina D, sau 25(OH)D. Majoritatea testelor de sânge pentru vitamina D măsoară nivelul de 25(OH)D din sângele dumneavoastră.

Rinichii dumneavoastră folosesc 25(OH)D pentru a produce ”vitamina D activă”. Vitamina D activă permite organismului dumneavoastră să folosească calciul pentru a construi oase și ajută alte celule să funcționeze corect. Dacă aveți probleme renale sau niveluri anormale de calciu în sânge, furnizorul dumneavoastră de servicii medicale poate solicita un test de vitamina D activă. Dar acest test nu este utilizat în general pentru a verifica dacă aveți suficientă vitamina D.

Testul care îți arată dacă ai deficit de Vitamina D

Testarea 25(OH)D este cel mai precis mod de a măsura cantitatea de vitamina D din sângele dumneavoastră. Alte denumiri sunt 25-hidroxivitamina D, 25(OH)D, testul colecalciferolului, testul ergocalciferolului, testul calcidiolului, testul vitaminei D2, testul vitaminei D3.

Un test de vitamina D este utilizat pentru a depista nivelurile scăzute de vitamina D din sângele dumneavoastră, astfel încât să le puteți trata cu suplimente înainte ca acestea să cauzeze probleme de sănătate.

Dacă aveți o afecțiune osoasă cunoscută sau o problemă de absorbție a calciului, un test de vitamina D poate fi folosit pentru a vedea dacă lipsa vitaminei D este cauza afecțiunii dumneavoastră. Furnizorul dvs. poate solicita un test de vitamina D dacă aveți:

- Osteomalacie, oase moi, adesea cu slăbiciune musculară

- Densitate osoasă scăzută, care poate duce la osteoporoză.

- Rahitism, o problemă cu creșterea oaselor la copii, potrivit Medline Plus.

Deoarece vitamina D poate afecta multe părți ale corpului, este posibil să vi se verifice nivelul de vitamina D dacă aveți alte afecțiuni medicale cronice (pe termen lung). Întrebați-vă furnizorul dumneavoastră dacă ar trebui să fiți testat.

Când se recomandă testul

Furnizorul dvs. poate solicita un test de vitamina D dacă aveți semne sau simptome ale unei afecțiuni osoase care poate fi legată de o deficiență de vitamina D (niveluri foarte scăzute de vitamina D), cum ar fi:

- Dureri osoase

- Slăbiciune musculară sau dureri musculare

- Oase moi

- Oase deformate

- Oase slabe și fracturi (oase rupte)

- Densitate osoasă scăzută (osteoporoză sau osteopenie)

O insuficiență de vitamina D (niveluri ușor scăzute de vitamina D) nu provoacă de obicei simptome. Așadar, furnizorul dvs. poate solicita un test dacă aveți un risc ridicat de a dezvolta o deficiență deoarece:

- Sunteți mai în vârstă de 65 de ani. Pe măsură ce îmbătrâniți, pielea dvs. este mai puțin capabilă să producă vitamina D din lumina soarelui.

- Vă expuneți rar pielea la soare pentru că stați în casă, vă acoperiți afară, folosiți cremă de protecție solară sau locuiți într-un loc unde este puțină lumină solară

- Aveți pielea închisă la culoare, care produce mai puțină vitamina D din lumina soarelui

- Ați suferit o intervenție chirurgicală pentru pierderea în greutate

- Aveți obezitate

- Aveți o afecțiune care face dificilă absorbția nutrienților din alimente, cum ar fi boala Crohn, colita ulcerativă și boala celiacă

- Aveți o boală de rinichi sau de ficat care vă afectează capacitatea de a transforma vitamina D într-o formă pe care organismul dumneavoastră o poate utiliza

- Luați anumite medicamente care vă afectează nivelul de vitamina D.

Ce înseamnă un deficit de Vitamina D

Dacă nivelul total al vitaminei D indică o deficiență sau o insuficiență de vitamina D, acest lucru poate însemna că:

- Nu obțineți suficientă vitamina D din alimentație și/sau din expunerea la lumina soarelui.

- Aveți probleme în a absorbi vitamina D din alimente, ceea ce poate fi un semn al unei tulburări de malabsorbție

- Aveți probleme în a transforma vitamina D într-o formă pe care organismul dumneavoastră o poate utiliza, ceea ce poate fi un semn de boală renală sau hepatică

- Tratamentul pentru nivelurile scăzute de vitamina D este, de obicei, suplimentele și/sau schimbările în alimentație. Acesta este de obicei mai sigur decât să vă expuneți mai mult la soare, care poate provoca cancer de piele.

Ce înseamnă un nivel ridicat de Vitamina D

Dacă nivelul total de vitamina D arată că aveți prea multă vitamina D, cel mai probabil este din cauza faptului că ați luat prea multă vitamina D din suplimente .Acest lucru este foarte rar, dar dacă se întâmplă, va trebui să încetați să mai luați aceste suplimente pentru a vă reduce nivelul de vitamina D.

Prea multă vitamina D poate provoca daune grave organelor și vaselor tale de sânge. Dacă luați suplimente de vitamina D, întrebați furnizorul dumneavoastră ce doză este potrivită pentru dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel