Testul de sânge care arată dacă ai cancer. Descoperirea revoluționară care poate detecta celulele canceroase din fază incipientă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
testul de sange care iti arata daca ai cancer - FOTO: Freepik
testul de sange care iti arata daca ai cancer - FOTO: Freepik

Testul de sânge care arată dacă ai cancer. Este supranumit ucigașul tăcut. 

Testul de sânge care arată dacă ai cancer. O descoperire în domeniul depistării timpurii a cancerului ovarian, adesea numit ”ucigașul tăcut,” ar putea deveni curând posibilă datorită identificării a trei proteine-cheie.

Cercetătorii au capturat aceste proteine folosind nanotije acoperite cu o substanță chimică specializată, oferind speranțe pentru dezvoltarea unui instrument de diagnosticare timpurie și, posibil, revoluționarea tratamentului acestei boli letale.

Aceste proteine, cunoscute sub numele de vezicule extracelulare (VE), sunt molecule minuscule pe care tumorile le eliberează și care pot fi izolate din fluidele corporale precum sângele, urina și saliva. O echipă din Japonia le-a extras din cel mai răspândit tip de cancer ovarian, carcinomul seros înalt grad (HGSC), și le-a analizat folosind o tehnică de scanare numită cromatografie lichidă-masă, potrivit Study Finds.

Testul care îți arată dacă ai cancer

”Descoperirile noastre au arătat că fiecare dintre cele trei proteine identificate este utilă ca biomarker pentru HGSC. Rezultatele acestei cercetări sugerează că acești biomarkeri de diagnostic pot fi utilizați ca markeri predictivi pentru terapii specifice.

Rezultatele noastre permit medicilor să-și optimizeze strategia terapeutică pentru cancerul ovarian, prin urmare, pot fi utile pentru realizarea medicinei personalizate”, spune dr. Akira Yokoi de la Universitatea Nagoya, autorul principal al studiului, într-un comunicat de presă.

Depistarea precoce, esențială

Depistarea timpurie este crucială pentru tratamentul cancerului ovarian. Ratele de supraviețuire pentru femeile diagnosticate în stadiul incipient al bolii sunt de aproximativ 90%, dar acest procent scade la doar 10% dacă boala este descoperită târziu. Afectează una din 70 de femei din Statele Unite pe parcursul vieții lor și cauzează mai multe decese decât orice alt cancer al sistemului reproductiv feminin.

Identificarea acestor proteine ar putea duce la un nou instrument de diagnostic.

”Pașii de validare pentru proteinele identificate au fost dificili pentru că a trebuit să încercăm multe tipuri de anticorpi înainte de a găsi o țintă bună. Ca rezultat, am descoperit că VE mici și medii/mari conțin molecule distincte.

Investigații suplimentare au relevat că VE mici sunt biomarkeri mai potriviți decât cei de mărime medie și mare. Am identificat proteinele membranei FRα, Claudin-3 și TACSTD2 în VE mici asociate cu HGSC”, spune dr. Yokoi.

Pentru a separa proteinele din mostrele de sânge, cercetătorii au creat nanotije acoperite cu un polimer termoplastic numit policheton.

”A fost dificil. Am încercat trei sau patru acoperiri diferite pe nanotije. Cu toate că polichetonele sunt un material cu totul nou pentru acoperirea acestui tip de nanotijă, s-au dovedit a fi o potrivire excelentă în final,” spune dr. Yokoi.

Studiul este publicat în jurnalul Science Advances. Autorul raportului Mark Waghorn de la serviciul de știri South West a contribuit la acest raport.

Cancerul de col uterin, ucigașul tăcut

Cancerul de col uterin este o formă de cancer care începe în colul uterin, partea inferioară a uterului care se conectează cu vaginul. Majoritatea cazurilor de cancer de col uterin sunt cauzate de infecția cu anumite tipuri de papilomavirus uman (HPV), o infecție cu transmitere sexuală.

Simptomele cancerului de col uterin pot include sângerare vaginală anormală, dureri pelvine sau în timpul actului sexual și scurgeri vaginale anormale. Diagnosticul este adesea stabilit prin intermediul unor teste precum testul Pap, testul HPV și biopsia colului uterin.

Prevenirea primară a cancerului de col uterin include vaccinarea împotriva HPV și practicarea sexului protejat. Testele de screening regulate, cum ar fi testul Pap și testul HPV, sunt, de asemenea, importante pentru detectarea precoce a eventualelor schimbări celulare.

Tratamentul pentru cancerul de col uterin poate implica o combinație de chirurgie, radioterapie și chimioterapie, în funcție de stadiul și tipul cancerului.

Este important ca femeile să discute cu medicul lor despre opțiunile de screening și să urmărească simptomele care ar putea indica prezența cancerului de col uterin, pentru o depistare și tratament precoce.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel