Testul Papanicolau: cercetătorii au dezvoltat un test ce poate fi făcut acasă

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:

Testul Papanicolau anunță un posibil cancer de col uterin în faze incipiente. Cercetătorii au dezvoltat un test pe care femeile pot să-l fac acasă, singure.

 

Dr. David Sidransky, numește frotiul Papanicolau unul dintre „cele mai mari succese” în screening-ul cancerului. „Fiecare femeie ar trebui să meargă la un examen regulat de frotiu Papanicolau și, dacă o fac, șansa de a dezvolta cancer de col uterin este foarte scăzută”, spune Sidransky, expert în detectarea genetică moleculară a cancerului și director al cercetarea cancerului de cap și gât în ​​cadrul Departamentului de ORL-Chirurgie cap și gât de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins.
În ciuda eficienței frotiului Papanicolau, totuși, există disparități geografice și rasiale în ceea ce privește cine susține testul și care este urmărirea adecvată. Studiile au arătat că femeile în vârstă care nu au primit vaccinul împotriva virusului papilomului uman (HPV, o cauză cunoscută a cancerului de col uterin) prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin, în timp ce femeile negre au o incidență mai mare a bolii și evoluează mai prost după diagnostic. Mai mult, în multe comunități latino-americane, testul nu este acceptat pe scară largă.

Testul poate fi făcut acasă

Sidransky a lucrat cu fostul cercetător al medicinii Johns Hopkins, Rafael Guerrero-Preston, pe un alt mod de a identifica femeile care sunt cele mai amenințate de cancerul de col uterin - un test la domiciliu pe care îl pot face singure, acasă. Instrumentul de screening autoadministrat poate identifica cu precizie un risc mai mare pentru viitorul cancer de col uterin prin găsirea unor segmente de ADN metilat.
Niveluri mai ridicate de metilare - adăugarea unei grupări metil (trei atomi de hidrogen legați de un atom de carbon) la o moleculă de ADN - sunt asociate cu o probabilitate mai mare ca celulele cervicale să progreseze într-o stare canceroasă.
„Dacă cineva se testează pozitiv și se detectează primii pași de dezvoltare a cancerului, îl putem trata înainte ca acesta să devină invaziv”, spune Sidransky.
Noul test implică un proces molecular robust în care celulele prelevate dintr-un tampon vaginal sunt utilizate pentru a detecta atât HPV cât și ADN metilat. În timp ce un frotiu Papanicolau analizează doar un eșantion mic de celule dintr-un singur loc de pe colul uterin, Sidransky spune că testul la domiciliu verifică semnalul de avertizare timpurie atât la locul tamponului, cât și la regiunea înconjurătoare.
„Chiar dacă nu este vizibilă prezența unei tumori, eșantionarea zonei mai mari vă permite să diagnosticați o problemă și să estimați mai bine probabilitatea ca aceasta să progreseze la cancer”, spune el.

Studiul, aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel