Țigările electronice, prima victimă în Belgia: tânăr de 18 ani, decedat

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Vaping
Vaping

Decesul unui tânăr de 18 ani din Belgia este primul din această țară atribuit țigărilor electronice. Potrivit autorităților, de vină ar fi o combinație nocivă de uleiuri utilizate. 

Un tânăr în vârstă de 18 ani din Belgia a decedat în urma unei insuficienţe respiratorii. Autoritățile au atribuit decesul tânărului utilizării unui anume amestec de uleiuri folosit în țăgările electronice. Este primul deces atribuit acestei cauze din Belgia, după ce, în Statele Unite au provocat 39 de decese și au afectat peste 2.000 de americani.

"Legătura cu ţigareta electronică este stabilită. În cazul acestui pacient, nu există o altă explicaţie pentru o pneumonie atât de gravă", a declarat joi ministrul Sănătăţii, Maggie De Block, interpelată de deputaţi.

Ministrul a fost interpelat în sesiune plenară în Camera Deputaţilor după ce mai multe publicaţii au relatat despre decesul recent al lui Raphael, un tânăr de 18 ani din Bruxelles, care a folosit o ţigaretă electronică conţinând un derivat al canabisului.

Din primele date, ar fi vorba de canabidiol (CBD), o substanţă cu proprietăţi liniştitoare, nu stupefiante, şi care este legală, dar care poate fi vândută pe piaţa neagră în amestec cu alte produse nocive.

Experţii suspectează că de vină ar fi combinaţia cu acetatul de vitamina E (ulei), care a provocat deja decese în Statele Unite.

"Este nevoie ca ancheta să continue pentru a stabili circumstanţele precise" ale decesului lui Raphael, a subliniat De Block.

Într-un raport publicat în iulie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a precizat că ţigaretele electronice sunt "incontestabil nocive" şi că nu pot fi recomandate ca instrumente utile în procesul de renunţare la tutun, citează agepres.ro.

Autorităţile medicale americane au clasificat ţigaretele electronice ca "periculoase" pentru tineri, după ce numărul liceenilor care utilizează aceste dispozitive a crescut de aproape două ori în această ţară în perioada 2017-2018.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel