Timiş: Peste o sută de mutaţii genice au fost identificate în acest an, la OncoGen, la pacienţi cu diferite tumori

Sisteme de cercetare medicală moderne, folosite la Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului OncoGen din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, au fost utilizate în acest an pentru analiza a peste 80 de probe prin care s-au depistat peste o sută de mutaţii genice la pacienţi cu diferite tumori.

Coordonatorul adjunct al OcoGen, Carmen Panaitescu, a explicat într-un comunicat remis vineri, AGERPRES, că 32 de probe au fost analizate folosind sistemul PGM, iar rezultatele obţinute au identificat mutaţii genice în 207 hotspot-uri ale 50 de gene implicate în tumorigeneză, notează Agerpres.

"30 de probe au fost analizate folosind sistemul Illumina MySeq, cu ajutorul căruia am obţinut date legate de răspunsul imun al pacientului cu cancer, şi anume numărul şi tipul de clone de limfocite T citotoxice, acestea fiind celulele cu capacitatea de distrugere a celulelor tumorale. 20 de probe au fost analizate folosind sistemul Ion Torrent Studio S5 şi staţia de pregătire automată a probelor, identificând peste 89 de mutaţii genice în peste 30 de gene investigate de la pacienţii cu tumori solide; staţia de pregătire a probelor s-a dovedit a fi extrem de utilă pentru scurtarea duratei de procesare şi pregătire a probelor pentru secvenţiere, ceea ce a făcut ca timpul necesar de la primirea probelor până la eliberarea rezultatelor să fie de aproximativ şapte zile", arată sursa citată.

Totodată, ADN-ul liber circulant (cfDNA) a fost analizat din probele de sânge periferic primite de la opt pacienţi cu cancer, identificându-se mutaţii în 25 de oncogene.

În prezent, la nivelul Centrului OncoGen există posibilitatea de a mai efectua aproximativ o sută de analize de secvenţiere genică.

"Această etapă încheiată cu succes ne aduce mai aproape de atingerea scopului nostru, acela de a oferi pacienţilor oncologici un diagnostic şi o orientare terapeutică personalizate tratamentului în tumorile maligne", se mai arată în comunicat.

Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului OncoGen a realizat aceste cercetări în cadrul proiectului strategic "Iniţiativa comună România-Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră: îmbunătăţirea diagnosticului şi tratamentului tumorilor maligne - ROSECAN", finanţat prin programul Interreg-IPA CBC România - Serbia.

Proiectul se derulează în perioada 2017 - 2021, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii din Republica Serbia, Spitalul General din Pozarevac şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, având un buget total de peste 12 milioane de euro, din care aproximativ 3 milioane de euro revin Centrului OncoGen.

Prin proiectul ROSECAN se urmăreşte dezvoltarea oncologiei în regiune, printr-o infrastructură modernă şi eficientă, cu scopul de a asigura accesul la servicii de înaltă calitate pentru diagnosticul şi tratamentul cancerului. În cadrul proiectului, OncoGen a beneficiat de dotări cu toate echipamentele prevăzute în proiect pentru diagnostic personalizat în cancer, prin secvenţiere.

De asemenea, este în derulare procedura de achiziţie pentru dezvoltarea unui software unic în ţară, dedicat diagnosticului şi tratamentului pacienţilor oncologici, care va permite integrarea parametrilor clinici, imunologici şi moleculari obţinuţi prin secvenţiere, în vederea unui diagnostic personalizat al pacienţilor cu tumori solide.

Secvenţierea genică le oferă cercetătorilor din OncoGen informaţii referitoare la mutaţiile care apar în celulele tumorale în cadrul procesului de dezvoltare şi proliferare tumorală. Pe baza panelului de mutaţii genice apărute la un pacient, acesta devine o entitate unică, cu diagnostic molecular personalizat, beneficiind astfel de un tratament individualizat. Prin noua metodologie pot fi identificate noi ţinte moleculare existente la nivelul tumorilor, astfel putându-se dezvolta strategii terapeutice de tip vaccin personalizat sau imunoterapie celulară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2023 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1