Toate femeile din România, acces gratuit la depistarea cancerului de sân. Ciuhodaru: Tomosinteza sânului, gratuită! Multe vieți vor putea fi de acum salvate!

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Toate femeile din România, acces gratuit la depistarea cancerului de sân - Foto: Facebook Tudor Ciuhodaru
Toate femeile din România, acces gratuit la depistarea cancerului de sân - Foto: Facebook Tudor Ciuhodaru

Toate femeile din România vor putea avea acces gratuit la depistarea cancerului de sân, inclusiv la Tomosinteza sânului. Tudor Ciuhodaru: "Depistat precoce cancerul de sân e vindecabil".

"Am reușit. Veste bună pentru România", a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

"Multe vieți vor putea fi de acum salvate", a completat el.

EU4Health va deschide calea către o Uniune Europeană a Sănătății prin investiții în prioritățile urgente în domeniul sănătății:

- răspunsul la criza COVID-19 și consolidarea rezilienței UE în fața amenințărilor transfrontaliere la adresa sănătății

- planul european de învingere a cancerului

- strategia farmaceutică pentru Europa

Vor fi impulsionate și alte domenii, precum digitalizarea sistemelor de sănătate, reducerea numărului de infecții rezistente la antimicrobiene și îmbunătățirea ratelor de vaccinare.

"Planul european de combatere a cancerului include și instituirea unui nou program al UE de screening pentru depistarea cancerului de sân cu finanțare printr-un grant direct de 31 de milioane de EURO de la nivel european.

Comisia Europeană prin doamna comisar Stella Kyriakides susține acest demers.

Toate doamnele și domnișoarele din România vor beneficia gratuit de cele mai moderne metode de depistare a cancerului de sân. Depistat precoce cancerul de sân e vindecabil.

Concret:

1. Recomandarea Consiliului (veche de 20 de ani) privind screeningul pentru depistarea cancerului a fost deja revizuită și actualizată.

2. Pentru cancerul de sân depistarea precoce include utilizarea tomosintezei mamare digitale sau a mamografiei digitale.

3. Este asigurată și finanțarea la nivel european – printr-un grant direct de 31 de milioane EURO în cadrul programului EU4Health. O propunere de proiect pentru acest grant direct este în curs de elaborare de către autoritățile relevante desemnate ale statelor membre participante.

4. Până când legea Ciuhodaru (privind predarea educației pentru sănătate în toate școlile din România) va fi adoptată, toate femeile din România ar trebui să știe aceste metode există și că vor putea beneficia de ele gratuit.

5. Planul de luptă împotriva cancerului pe care l-am elaborat în comisia BECA a Parlamentului European devine realitate.

Tomosinteza sânului (cunoscută și ca mamografia cu tomosinteză):

1. Este cea mai modernă metodă de depistare și diagnostic a cancerului de sân.

2. Poate diagnostica acest tip de cancer în stadiile incipiente.

3. Această metodă de investigație imagistică este non-invazivă și nedureroasă.

4. Oferă imagini 3D (tridimensionale) prin mobilizarea tubului generator de radiații X în jurul sânului.

5. Va fi asigurată gratuit.

Rețineți!

1. Cancerul de sân poate apărea la orice vârstă (cel mai frecvent după 50 de ani).

2. Din păcate la fiecare 3 ore o femeie pierde lupta cu viața în România din cauza cancerului mamar nediagnosticat la timp.

3. 3144 de femei și-au pierdut viața în 2022 din cauza acestei afecțiuni.

4. Autoexaminarea lunară a sânilor e extrem de importantă (și iar vorbim despre educația pentru sănătate). Adoptați un stil de viață sănătos: menținerea unei greutăți normale, practicarea de exerciții fizice zilnic, limitarea consumului de grăsimi și de alcool, limitarea consumului de hormoni (contraceptive sau de substituție în menopauză).

5. După 20 de ani e recomandat și un examen clinic la 3 ani și anual după 40 de ani.

6. Societatea Americană de Cancer recomandă efectuarea unei mamografii inițiale la vârsta de 35 de ani și a unei mamografii de screening în fiecare an, după vârsta de 40 de ani. Pentru pacientele tinere ecografia este recomandată ca primă metodă.

7. Depistat precoce cancerul de sân e vindecabil.

Sănătatea se tratează cu măsuri concrete. Toate femeile trebuie să știe asta.

Sper să susțineți și acest demers. E suficient să transmiteți tuturor doamnelor și domnișoarelor că pot beneficia gratuit și în România de aceste noi metode de diagnostic", a mai scris medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Programul EU4Health a fost adoptat ca răspuns la pandemia COVID-19 și pentru a consolida pregătirea pentru situații de criză în UE. Pandemia a evidențiat fragilitatea sistemelor naționale de sănătate. Programul EU4Health va aduce o contribuție la provocările pe termen lung în materie de sănătate prin crearea unor sisteme de sănătate mai puternice, mai rezistente și mai accesibile.

Sănătatea este o investiție și, cu un buget de 5,3 miliarde EUR în perioada 2021-27, programul EU4Health reprezintă un sprijin financiar fără precedent al UE în domeniul sănătății. EU4Health reprezintă un mesaj clar că sănătatea publică este o prioritate pentru UE și este unul dintre principalele instrumente pentru a deschide calea către o Uniune Europeană a Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel