Tone de oțet falsificat, în plin sezon al murăturilor: ANPC l-a retras de la vânzare

Angela Sabău |
Data publicării:
Oțet:  Imagine cu rol ilustrativ    Foto: Pixabay
Oțet: Imagine cu rol ilustrativ Foto: Pixabay

Controalele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC)  au dus la retragerea de pe piață a mai multor tone de produse neconforme.

ANPC a efectuat mai multe controale la marile lanțuri de magazine și au vizat autenticitatea unor produse. după ce au prelevat eșantioane de oțet aflat la comercializare, 11 tone din acest produs au fost retrase de la vânzare pentru că produsul nu era conform.

„Echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov, au realizat o serie controale în magazine ale marilor lanțuri de retaileri Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan și Cora, care au avut ca temă verificarea corelației dintre denumire si compoziție a oțetului existent pe piață. În acest sens, controalele s-au desfășurat cu prelevări de eșantioane de oțet aflate la comercializare, care au fost analizate în laboratoare.

În urma rapoartelor analitice ale acestor probe, realizate la laboratoare omologate din România, precum și ca urmare a analizării contraprobelor la laboratoare din Uniunea Europeană, s-a constatat că unele dintre eșantioanele prelevate din oțetul existent la comercializare pe piața din România, despre care se declara pe etichetă că provine din vin, mere sau vișine, este, de fapt, un produs obținut dintr-o materie prima preponderenta diferita de cea declarata in denumirea produsului.

Ca atare, echipele CRPC București-Ilfov au verificat existenta la comercializare a loturilor din sortimentele de oțet la care, urmare a analizelor de laborator, a rezultat că sunt neconforme și au înregistrat următoarele rezultate:

A fost oprită de la comercializare cantitatea de 11.500 litri de oțet.

Au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare totală de 20.000 de lei.

S-a dispus încetarea imediată a acestor practici înșelătoare față de consumatori

S-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare pentru celelalte loturi de produse de același tip, aflate la comercializare, existând suspiciunea de neconformitate, până la punerea la dispoziție de către operatorii economici a unor buletine de analiză, care să ateste conformitatea acestora. 

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a înaintat rezultatele acestor analize colegilor de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în scopul realizării unei notificări în sistemul de alertă alimentară a Uniunii Europene pentru aceste produse, și continuă acțiunile de verificare pe tema acestui produs”, scrie ANPC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel