Topirea corneei, tratată cu un hidrogel – lentilă de contact

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Hidrogelul transformat in lentilă blochează ionii de zinc. Foto: UNH/UCD
Hidrogelul transformat in lentilă blochează ionii de zinc. Foto: UNH/UCD
Cercetătorii de la Universitatea din New Hampshire au creat un hidrogel care, într-o bună zi, poate fi transformat într-o lentilă de contact pentru a trata topirea corneei. Foto: UNH/UCD
Cercetătorii de la Universitatea din New Hampshire au creat un hidrogel care, într-o bună zi, poate fi transformat într-o lentilă de contact pentru a trata topirea corneei. Foto: UNH/UCD
  • Hidrogelul transformat in lentilă blochează ionii de zinc. Foto: UNH/UCD
  • Cercetătorii de la Universitatea din New Hampshire au creat un hidrogel care, într-o bună zi, poate fi transformat într-o lentilă de contact pentru a trata topirea corneei. Foto: UNH/UCD

Cercetătorii au creat un hidrogel ce poate fi transformat în lentilă de contact și care poate trata topirea corneei, eficient și fără reacții adverse în top corpul. 

Topirea corneei este o boala oculară incurabilă care poate fi produsă de o serie de cauze, cum ar fi bolile autoimune (exemplu ar fi artrita reumatoidă, Lupus sau sindromul Stevens-Johnson), arsurile chimice sau chiar unele proceduri chirurgicale (cum ar fi procedurile LASIK și cataractă).

Corneea pacientului se „topește” datorită producerii necontrolate a anumitor enzime dependente de zinc numite metaloproteinaze matriceale (MMP) de către celulele imune. Pentru a preveni această afectare, cercetătorii au dezvoltat un hidrogel care dezactivează acele enzime prin îndepărtarea ionilor de zinc.

„Majoritatea inhibitorilor MMP utilizați pentru a trata această afecțiune lucrează prin legarea la ionii de zinc", a explicat Kyung Jae Jeong, profesor asistent de inginerie chimică la Universitatea din New Hampshire.

Lentila nu ar da reacții adverse în tot corpul

„Cu toate acestea, după ce au fost injectați în organism, inhibitorii MMP se deplasează prin fluxul sanguin și în întregul corp și pot provoca efecte secundare severe datorită legării și dezactivării ionilor de zinc în alte țesuturi. Hidrogelul nostru funcționează complet diferit deoarece este localizat, doar în ochi și dezactivează MMP-urile prin eliminarea ionilor de zinc din cornee și, din moment ce ar fi sub formă de lentilă de contact, dacă ar exista probleme, pacientul ar scoate pur și simplu lentila".

Cercetarea a fost efectuată in vitro și ex vivo (pe țesutul de cornee extras) și sugerează că noul hidrogel ar putea fi o opțiune terapeutică viabilă pentru tratarea „topirii" corneei. Scopul final este de a transforma hidrogelul într-o lentilă de contact care să permită un tratament mai localizat al ochiului și să evite efectele secundare în restul organismului.
Studiul a fost publicat în revista ACS Biomaterials Science & Engineering.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel