Tot ce trebuie să știi despre cancerul de prostată: când este vindecabil și când nu

Angela Sabău |
Data publicării:
Cancerul de prostata
Cancerul de prostata

Cancerul de prostată afectează în general bărbații mai în vârstă. Din păcate, în primele faze este greu de diagnosticat, deoarece nu prezintă semne.

Prostata este o glandă a sistemului reproductiv masculin, situată direct sub vezica urinară. Această glandă este compusă din alte glande minuscule care produc un fluid ce face parte din material seminal.

Cancerul de prostată începe atunci când celulele prezente în glanda prostatei încep să crească necontrolat. Cancerul începe cu modificări minuscule în forma și dimensiunea celulelor glandei prostatei - cunoscute sub numele de neoplazie intraepitelială prostatică (PIN).

Cancerul de prostată este o boală care progresează foarte lent. În majoritatea cazurilor, pacienții nu își dau seama că suferă de această afecțiune. Când țesuturile canceroase încep să se răspândească sau există un risc grav pentru viață, este posibil să fie nevoie să fie supus unei intervenții chirurgicale pentru cancerul de prostată.

Care sunt cele 4 etape ale cancerului de prostată

Etapa 1: În această etapă, cancerele sunt mici și cresc treptat. Deși se află deja în prostată, nu pot fi detectate în timpul unui examen fizic. Este posibil ca această etapă să nu evidențieze niciun simptom sau alte probleme de sănătate.

Etapa 2: În această etapă, cancerele de prostată pot fi resimțite de medic, deoarece acestea sunt mai mari decât cancerul de prima etapă. Cele două tipuri de cancere din stadiul 2 sunt 2a și 2b. Cancerele 2a pot fi tumori T1 cu PSA ridicat sau T2 sau T2b cu PSA mai scăzut. Cancerele 2b pot fi tumori T2c sau T2a sau T2b cu PSA mai mare.

Etapa 3: Acum, în acest stadiu, cancerele au crescut foarte repede în afara prostatei. Este posibil să fi ajuns la veziculele seminale, nu la rect sau vezică. Această etapă a cancerului este în mare parte tratabilă.

Etapa 4: Aceasta este o etapă de metastază. Este probabil să se răspândească la organele din apropiere, cum ar fi rectul, vezica urinară sau ganglionii limfatici din apropiere. Organele îndepărtate, cum ar fi oasele, pot fi, de asemenea, afectate. În cea mai mare parte, această etapă nu este vindecabilă.

Simptomele timpurii ale cancerului de prostată

Dificultăți de a urina sau de a goli întreaga vezică urinară

Scurgerea urinei chiar și după urinarea completă

Urgență bruscă de a urina

Când cancerul avansează (metastazează), simptomele sunt:

Urină cu sânge sau material seminal

Dureri de spate sau pelviene mai severe

Pierderea în greutate neintenționată

Probleme de erecție

Amorțeală la picioare, șold sau picior

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel