Trafic de organe, urmărire penală. MS: Agenţia Naţională de Transplant şi-a îndeplinit sarcinile conform atribuţiilor şi competenţelor sale legale

Monika Baciu |
Data publicării:
trafic de organe - FOTO: Freepick@onetwostudio55
trafic de organe - FOTO: Freepick@onetwostudio55

Trafic de organe cu țesuturi umane. Procurorii au dispus începerea urmăririi penale.

Trafic de organe cu țesuturi umane la o clinică privată din Capitală. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au suspiciuni că în perioada 2019-2021 clinica medicală, mai exact administratorul acesteia, la diferite intervale de timp, a introdus pe teritoriul României țesuturi de origine umană.  

”Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au dispus, la data de 22 august, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană juridică și mai multe persoane fizice pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunii de introducere pe teritoriul țării de organe, țesuturi ori celule de origine umană, fără a deține autorizația de la Agenția Națională de Transplant. 

În cuprinsul Ordonanței s-a reținut că în perioada 2019-2021, la diferite intervale de timp și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, o clinică medicală și administratorul acesteia au introdus pe teritoriul țării țesuturi umane, respectiv un număr semnificativ de cornee, fără a deține autorizație specială de la Agenția Națională de transplant. 

La data de 25 august 2022 s-a dispus punerea în executare a unui mandat de percheziție iar procurorii au beneficiat de sprijin de la polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, serviciul de Investigații Criminale”, a declarat Radu Călin, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, potrivit Antena 3. 

Vezi și: "Medicii nu sunt sac de box... pentru nimeni". Medicii, revoltă după agresiunile suferite: NU medicul e responsabil de acest sistem medical neperformant

Poziția Ministerului Sănătății

”Ca urmare a comunicatului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti privind dispunerea urmăririi penale faţă de o persoană fizică şi o persoană juridică pentru săvârşirea infracţiunii de introducere sau scoatere din ţară de organe, ţesuturi sau celule de origine umană fără autorizaţie emisă de Agenţia Naţională de Transplant, Ministerul Sănătății face următoarele precizări:

Agenţia Naţională de Transplant şi-a îndeplinit sarcinile conform atribuţiilor şi competenţelor sale legale, acţionând instituţional. Fiind o anchetă în curs de desfăşurare, nu putem oferi alte informaţii sau detalii suplimentare”, arată Ministerul Sănătății. 

Vezi și: Câinele, ”medic necuvântător”. Cum te ajută patrupedul să îți păstrezi sănătatea

Ce spun românii despre donarea de organe. Răspunsul EGOIST bifat de mulți: Se preferă ca organe sănătoase să putrezească sub pământ de frica lu' Doamne Doamne

Care este părerea românilor despre donarea de organe

 

Am fost curioși să știm care este părerea românilor despre donarea de organe. 

Astfel, cititorii DC Medical au avut de ales dintre 5 variante de răspuns:

1. De acord, aș face-o

2. Nu aș face asta niciodată

3. Nu donez, dar dacă am nevoie vreau să primesc

4. Aș face-o doar pentru cineva drag

5. Mi-e frică. 

Ei bine, răspunsurile au fost complet neașteptate. 

Pe primul loc în topul răspunsurilor românilor se află răspunsul "De acord, aș face-o", lucru care denotă că românii sunt deschiși la donare de organe. 

Pe locul doi se află varinta "Nu aș face asta niciodată", în timp ce pe locul trei se află răspunsul "aș face-o doar pentru cineva drag".

Locul patru, la mică distanță de locul 3 este un răspuns surprinzător, care, ce-i drept, denotă un egoism dur.

Răspunsul "Nu donez, dar dacă am nevoie vreau să primesc" a fost bifat de mulți dintre respondenți. 

Pe ultimul loc se află răspunsul "mi-e frică".

Pe de altă parte, cititorii ne-au lăsat și câteva comentarii, printre care:

- "Dumnezeu ne-a lăsat compleți....."

- "Viața a făcut în așa fel încât am ajuns să fiu primitor de organ donat. Din păcate, în România, treabă asta cu donatul este un mare tabu, și asta în mare parte din cauza religiei. Se preferă ca organe sănătoase care pot salva viața a alți 3-4 oameni, sa putrezească sub pământ doar așa.....de frica lu' Doamne Doamne"

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel