Transplant de față. Primul bărbat afro-american și cel mai bătrân pacient operat

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Robert Chelsea înainte (stânga) și după operație (dreapta). Foto: NBC
Robert Chelsea înainte (stânga) și după operație (dreapta). Foto: NBC

Un bărbat din Los Angeles, în vârstă de 68 de ani, este primul pacient african-american cu transplant de față și cel mai în vârstă transplantat, după ce a așteptat șapte ani pentru a-i fi găsită, de la un donator, pielea care să se potrivească cu a sa la culoare.

Robert Chelsea, în vârstă de 68 de ani, a devenit primul pacient afro-american, și cel mai în vârstă, care a făcut un transplant de față complet, într-o intervenție realizată la Brigham și Women's Hospital, în luna iulie a acestui an. Chelsea, un rezident din zona Los Angeles, a suferit arsuri peste 60 la sută din corp și față după ce mașina sa a fost lovită de un șofer beat, în 2013. Operația, care a durat 16 ore și a implicat o echipă de peste 45 de medici, asistente, anesteziști, rezidenți și cercetători conduși de dr Bohdan Pomahac, a fost a noua procedură de transplant de față efectuată la Brigham și a 15-a din SUA, notează NBC.com.

Pacient de culoare, cel mai bătrân transplantat

„În ciuda faptului că este cel mai bătrân pacient cu transplant de față, la 68 de ani, Robert progresează și se recuperează remarcabil de rapid", a declarat dr Pomahac, care este profesor la Catedra de chirurgie Roberta și Stephen R. Weiner și director al Departamentului de Transplant și chirurgie plastică la Brigham Health. „Așteptăm cu nerăbdare să vedem o îmbunătățire semnificativă a calității vieții lui Robert".

Așteptarea unui donator a fost mai lungă decât cea a primilor beneficiari de transplant de față de la Brigham, din cauza efortului de a găsi o piele potrivă cu tonul pielii lui Chelsea. Chelsea este primul pacient cu transplant complet de față de origine afro-americană, după ce un alt pacient de culoare din Paris a primit un transplant parțial de față în 2007.

Robert Chelsea și fiica sa, înainte de accident. FOTO: GoFundMe.org

„Este de o importanță vitală pentru persoanele din toate rasele și etniile să ia în considerare donarea de organe, inclusiv donația de grefe externe, cum ar fi fața și mâinile", a spus Alexandra Glazier, președinte și CEO al New England Donor Services. „Spre deosebire de organele interne, tonul pielii donatorului poate fi important pentru găsirea unei potriviri."

„Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze donatorul și familia sa care au ales să doneze acest prețios cadou și să-mi ofere o a doua șansă", a spus Chelsea. „Cuvintele nu pot descrie cum mă simt. Sunt copleșit de recunoștință și mă simt binecuvântat că am primit un dar atât de uimitor", a mărturisit bărbatul, într-un comunicat al spitalului din Boston.

Rănit grav într-un accident 

Leziunile lui Chelsea au rezultat dintr-un accident de autostradă în care s-a produs un incideniu, în afara Los Angeles, în august 2013. Chelsea stătea cu vehiculul său care se supraîncălzise pe marginea drumului, când mașina lui a fost lovită de un șofer beat. Vehiculul a luat foc, iar Chelsea s-a ales în urma acestui accident cu răni foarte grave.

„În urma accidentului meu, am fost în comă în primele șase luni și nu-mi amintesc nimic. Epoate a fost mai bine așa. În total, am petrecut un an și jumătate în spital. În timp ce arsurile îmi acopereau o mare parte din corp, chipul meu a fost cel care a suferit cele mai grave pagube vizibile. Cu toate acestea, sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru oportunitatea de a-L sluji în continuare!", a povestit bărbatul pe gofundme.org, o platformă pe care a organizat o stângere de fonduri ca să-și poată acoperi cheltuielile medicale.

În urma accidentului, viața sa s-a schimbat dramatic. A pierdut afacerea pe care o avea pentru că cei care îl vedea pur și simplu nu rezistau să-i privească fața grav afectată.

Foto: GoFundMe.org.

„Provocările mele sunt mari, dar nu imposibile! Nu aveți idee despre cum este să vorbiți cu un client, un prieten sau o persoană iubită atunci când v-au ars buzele și limba. În ciuda faptului că făceau mari eforturi pentru a-și ascunde reacțiile instinctive, le-am putut simți dezgustul și disconfortul și nu am putut face nimic. Afacerea mea s-a destrămat din cauza asta și mulți dintre prietenii mei s-au îndepărtat. Totuși, credința mea rămâne puternică și Dumnezeu mi-a răspuns rugăciunilor", adăuga bărbatul.

Zeci de intervenții ca să poată trăi

În acea perioadă, Chelsea a suferit peste 30 de intervenții chirurgicale. Buzele, o parte din nas și urechea stângă nu au putut fi reconstruite. În ciuda acestor intervenții, Chelsea nu putea spre exemplu să bea apă sau să mănânce decât dacă ține acapul dat pe spate, ca să nu îi iasă alimentele din gură. 

După evaluarea făcută de Dr. Pomahac și un proces extins de screening, el a fost inclus pe lista pentru un transplant de față în martie 2018.

Datele dintr-un studiu de urmărire a rezultatelor primitorilor de transplant de față, publicate recent în New England Journal of Medicine, au descoperit că primii pacienți cu transplant de față realizați la Brigham au avut o revenire robustă a funcției motorii și senzoriale a feței lor, precum și funcționalitatea, ceea ce le-a permis să se reintegreze social într-un mod care nu ar fi fost posibil înainte de transplant. Aceste date indică faptul că Chelsea este probabil să ajungă să aibă aproape senzații normale și aproximativ 60 la sută din funcția motorie facială să-i fie restabilită într-un an, inclusiv capacitatea de a mânca, de a zâmbi și de a vorbi normal.

„Experiența noastră anterioară a demonstrat că transplantul de față este o opțiune viabilă pentru pacienții cu disfigurări severe și funcții limitate, care nu au alternative", a spus dr Pomahac. „Pe măsură ce continuăm să extindem acest tratament către mai mulți pacienți, explorăm modalitățile prin care putem cuantifica cât de mult beneficiază pacienții noștri, precum și identificarea oportunităților de limitare a riscurilor acestui transplant prin noi protocoale de imunosupresie."

Spitalul Brigham a fost recunoscut de mult timp ca fiind unul dintre liderii mondiali în transplant, după ce a efectuat primul transplant de organe uman de succes, un rinichi, în 1954, primul transplant de inimă în Noua Anglie în 1984 și primul transplant de inimă-plămân din statul Massachusetts în 1992. Brigham a efectuat primul transplant de față complet din SUA în 2011 și primul transplant de mână bilateral din Noua Anglie în 2011.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel