TRANSPLANT: O nouă prelevare de organe, în plină pandemie!

Adisa Codruț |
Data publicării:
Transplant organe
Transplant organe

Activitatea de transplant continuă și în această perioadă, în care întreg sistemul medical este pus la grea încercare. O nouă prelevare de organe a avut loc, de data aceasta la Spitalul Județean de Urgență Bacău, prima din acest an în unitatea sanitară respectivă.

 „Prin bunăvoința familiei unui pacient diagnosticat în moarte cerebrală, în zorii zilei de duminică, la Spitalul Județean de Urgență Bacău s-a încheiat prima prelevare de organe și țesuturi din acest an. Trebuie remarcat efortul deosebit depus de echipa spitalului din Bacău, Dr. Bianca Pucărin – coordonator de transplant, Dr. Georgel Dahnovici - kdp, care au fost alături de familia îndurerată și au pregătit acțiunea de prelevare. În aceste zile complicate, în care secțiile de ATI sunt solicitate la maxim din cauza pandemiei, realizarea cu succes a unei intervenții de prelevare organe și țesuturi presupune o dublare a efortului, o concentrare de resurse umane semnificativă, ce nu poate fi realizată decât de oameni dedicați profesiei lor. 

Astfel, la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi sub coordonarea Prof. Dr. Adrian Covic, s-au realizat două intervenții de transplant renal pentru doi pacienți: o femeie  de 41 de ani și un bărbat de 46 de ani, aflați în suferință pe listele de așteptare. 

Intervențiile de transplant cornee se vor realiza în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon Iași, sub coordonarea Prof. Dr. Dorin Chisăliță. Echipa de prelevare a Spitalului Colentina a realizat intevenția de prelevare a țesuturilor osoase, care vor aduce speranța la o viață mult mai bună pentru muți pacienți care așteaptă un transplant osos. 

La Bacău a fost prezentă și o echipă a Eurotransplant care, alături de chirurgii Spitalului Sf. Spiridon Iași, a realizat prelevarea plămânilor pentru centrul AKH Viena. Familia și-a dat acordul pentru toate organele, dar, din motive medicale, ficatul nu a fost eligibil pentru transplant, iar pentru cord, nici în țară și nici în cadrul Eurotransplant, nu a fost găsit un receptor compatibil.

Mulțumim familiei pentru generozitatea de care a dat dovadă, ajutând prin gestul ei atât de mulți alți oameni”, a declarat Dr. Raluca Neagu Movilă, coordonator regional Iași, pe pagina de  Facebook a Agenției Naționale de Transplant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel