Transplantul de inimă de la porc la om, cu Dr. Radu Deac și Dr. Răzvan Iacob. Premieră mondială dezbătută la ACADEMIA DE SĂNĂTATE

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Inima de porc modificat genetic care a fost transplantată pacientului uman. Foto; Print screen / Universitatea Maryland
Inima de porc modificat genetic care a fost transplantată pacientului uman. Foto; Print screen / Universitatea Maryland

La începutul acestui an s-a realizat primul xenotransplant de succes, după ce o inimă de la un porc modificat genetic a fost transplantată la un om, la Universitatea de Medicină Maryland din Baltimore. Prof dr Radu Deac și dr Răzvan Iacob, invitații profesorului Irinel Popescu la Academia de Sănătate de luni, 17 ianuarie, vor explica acest succes, pentru telespectatorii DC News și DC Medical. 

 

 

În primele zile ale anului 2022 a fost realizat cu succes primul intervenție din lume prin care o inimă de porc modificat genetic i-a fost transplantată unui bărbat din SUA. Aceasta era singura opțiune de supraviețuire a pacientului, David Bennett, în vârstă de 57 de ani, care avea suferință cardiacă aflată în stare terminală și după ce el fusese considerat neeligibil pentru listele de transplant tradițional. Intervenția chirurgicală, care a avut loc pe data de 7 ianuarie 2022 și a fost realizată de specialiști de la Universitatea de Medicină Maryland din Baltimore, A durat opt ore, iar bărbatul a trecut cu bine de prima săptămână post-transplant. 

„De ce este interesantă această premieră și de ce cred că merită comentată? Sigur, și prin spectaculozitatea intervenției în sine, transplantul cardiac a fost întotdeauna o intervenție spectaculoasă. Încă de la primul transplant cardiac din lume la om, efectuat la Cape Town de către echipa lui Christiaan Barnard (la 3 decembrie 1967, n.r.), a fost un transplant foarte mediatizat, foarte apreciat din perspectiva intervenției chirurgicale ca atare.

Însă în cazul de față există un al doilea aspect la fel de important, poate chiar mai important aș spune, și anume faptul că se pare că suntem din ce în ce mai aproape de a realiza acest vis vechi al transplantologilor, și anume crearea unei surse inepuizabile de organe.

Îi vom avea ca invitați pentru această emisiune pe domnul profesor Radu Deac, pionier al transplantului cardiac în România, și împreună cu care am participat la construcția programului de transplant de la noi din țară, și pe doctorul Răzvan Iacob care ne va vorbi despre ceea ce se cheamă procesul de editare genică, și care stă la baza actualului xenotransplant, deci transplant de la animal la om, efectuat la Batimore, și care pleacă de la niște premise net superioare față de tot ceea ce s-a făcut până acum.

Aparent, avem deja posibilitatea de a efectua cu succes astfel de transplanturi și în viitor, avem deja posibilitatea de a crea acea sursă inepuizabilă de organe care constituie visul de aur al transplantologilor”, a dezvăluit prof dr Irinel POPESCU, realizatorul emisiunii. 

Emisiunea va fi transmisă luni, 17 ianuarie 2022, de la ora 11.00, cu reluare de la ora 19.00, simultan pe paginile de Facebook și canalele de Youtube, ale DC News și DC Medical, dar și pe DC News TV.

Ora 11.00: 

 

Ora 19.00

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel