Tumorile vezicii urinare, cauze. Medic: Potențial mortal, cu evoluție gravă. O sângerare nu se tratează prin telefon

Monika Baciu |
Data publicării:
tumorile vezicii urinare - FOTO: Freepick@benzoix
tumorile vezicii urinare - FOTO: Freepick@benzoix

Tumorile vezicii urinare, considerată o boală a adulților, afectează din ce în ce mai mulți tineri. Care sunt principalele semnale de alarmă. 

Tumorile vezicii urinare reprezintă dezvoltarea în interiorul vezicii urinare a unui țesut anormal. Ele apar din cauza unor factori de mediu - cel mai frecvent incriminat în dezvoltarea tumorilor vezicii urinare este fumatul. Sunt și alte substanțe din industria petrolieră, din industria chimică, din textile, pielărie, tot ce înseamnă factori chimici care sunt, de cele mai multe ori, inhalați acolo în sânge și care se elimină prin urină și care pot să ducă la apariția tumorilor vezicale.

Tumorile vezicii urinare, ce sunt și cât sunt de agresive

Marcian Manu, medic primar urologie, a explicat la Digi 24 ce sunt tumorile vezicii urinare. De reținut este faptul că acestea întotdeauna sunt maligne. 

”Tumorile vezicii urinare sunt formațiuni care apar în acest organ colector pentru urină. Urina este produsă permanent de rinichi și stocată în vezica urinară, după care se elimină prin reflexul de micțiune.

Când vorbim de tumorile vezicii urinare, vorbim de formațiuni care apar în peretele vezicii urinare și care se dezvoltă spre interiorul vezicii urinare sau spre exteriorul acesteia. Tumorile vezicale sunt întotdeauna maligne. Cum alte organe fac tumori benigne, tumorile vezicii urinare trebuie considerate de la început tumori maligne, cu potențial mortal pentru că evoluția lor este gravă și evoluția lor face rarisim tumori benigne”, a explicat dr. Mircian Manu.

Vezi și: Atacul de cord, simptome, cauze, recuperare. Care e primul semn pe care să-l iei în seamă și când trebuie să suni la 112

Tumorile vezicii urinare, din ce în ce mai frecvente la tineri

Tumorile vezicii urinare afectează, din ce în ce mai mulți tineri. În plus, boala afectează cu preponderență bărbații. 

”Sunt tumorile vârstei adulte, după vârsta de 50-60 de ani. Incidența față de acum 20-30 de ani este mai mare este chiar de 20-30 de ori la persoanele tinere. În ultima vreme, tumorile vezicii urinare afectează toate vârstele, cu frecvență din ce în ce mai mare la vârstele tinere. Incidența este mai mare la bărbați decât la femei, cam de 3 la 1”, a mai subliniat medicul. 

Tumorile vezicii urinare, care sunt cauzele principale

Tumorile vezicii urinare pot să apară din mai multe motive. Fumatul este factorul principal care poate provoca tumori ale vezicii urinare. Alte cauze pot fi infecțiile urinare netratate și expunerea la substanțe chimice. 

”Fumatul este principalul factor pentru apariția tumorilor vezicale. Fumatul nu este numai un factor etiologic al cancerului pulmonar, ci și al cancerului de vezică.

Un al doilea factor important este rezultat de implicarea genetică. Există persoane care lucrează în anumite medii chimice, care sunt predispuse la a dezvolta tumori vezicale. De asemenea, litiaza vezicală netratată poate determina prin iritarea mucoasei vezicale carcinom scuamos.

Infecțiile urinare recidivante. Considerăm și medicamente care sunt implicate în dezvoltarea tumorii vezicale și aici amintim ciclofosfamida, sau persoanele iradiate pentru anumite afecțiuni pelvine care pot dezvolta în urma iradierii pentru altceva, de exemplu un cancer de prostată sau de col uterin, au un risc crescut în a dezvolta tumori vezicale”, a mai explicat medicul.

Vezi și: Alzheimer, diagnostic prin analize de sânge. Cum se procedează

Tumorile vezicii urinare, semne la care să fii atent

Tumorile vezicii urinare au ca simptome urinarea cu sânge. Sângele poate fi sau nu vizibil în urină. 

”Principala manifestare a tumorilor vezicale este hematuria. Este prezența sângelui în urină. Acest sânge poate fi vizualizat de către pacient, urina este roșie și prezintă sânge, sau poate fi hematurie microscopică. Nu poate fi văzută de pacient, dar ea există și se detectează la examenul sumar de urină. Semnul cardinal este hematuria.

O hematurie nu se tratează prin telefon, la medicul de familie, ci se investighează până în aflăm cauza. Poate fi un semn important în detecția precoce a unui cancer vezical. Un alt semn important este reprezentat de durere, de urinarea dificilă, de urinarea frecventă. Pacientul poate urina fragmente tisulare, adică fragmente de țesut sau cheaguri. Alte semne importante sunt reprezentate de simptome ale complicațiilor, și anume anemie, semnele insuficienței renale”, a mai subliniat doctorul. 

Vezi și: De ce are Regele Charles degetele umflate. Medic, dezvăluire despre boala de care ar putea suferi: Medicamentele doar reduc durerea, nu și umflarea

Tumorile vezicii urinare, diagnostic

Diagnosticul sugerat de simptomatologie este stabilit de către examenele imagistice. Ecografia evidenţiază uzual formaţiunile intravezicale urmând ca acestea să fie confirmate printr-o procedură diagnostică şi terapeutică – cistoscopia şi rezecţia endoscopică transuretrală a tumorilor. Examenul histopatologic al pieselor de rezecţie stabileşte diagnosticul definitiv. Explorările imagistice de înaltă performanţă – Computer Tomograf, Rezonanţă Magnetică Nucleară, PET-CT – contribuie la stadializarea bolii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel