Uleiul de eucalipt, 5 utilizări surprinzătoare. Tuse, răceală, artrită, dureri, soluție contra țânțarilor, gândacilor și șoarecilor

Dana Lascu / 16 mai 2021 / 19:59
Uleiul de eucalipt. Foto: Pixabay
Uleiul de eucalipt. Foto: Pixabay

De la ameliorarea congestiei în piept, până la eliminarea dăunătorilor – uleiul esențial de eucalipt are numeroase întrebuințări. Iată cinci cele mai importante dintre ele: 

Mirosul eucaliptului este inconfundabil - aroma sa puternică se găsește în siropuri de tuse și unguente topice și provine din uleiul care este extras din frunzele proaspete de eucalipt. Și, deși cei mai mulți dintre noi nu vom mânca vreodată frunzele acestui copac precum fac urșii koala (e masa lor preferată), putem obține beneficiile importante dintr-o singură sticlă de ulei esențial. Iată care:

5 utilizări surprinzătoare pentru uleiul de eucalipt

- Congestie ușoară - Multe remedii pentru tuse și răceală disponibile în comerț conțin eucalipt dintr-un motiv. Data viitoare când suferiți de congestie toracică, frecați pieptul cu o picătură de ulei esențial de eucalipt sau chiar sub nas. Vaporii de mentol vor calma durerea și vă vor ajuta să respirați mai ușor. Dacă nu doriți să-l puneți pe piele, fierbeți câteva picături amestecate cu apă într-o oală mică pe aragaz. Lăsați vaporii să umple camera, astfel încât să îi puteți respira și să obțineți o ușurare. Notă: aplicarea pielii nu este recomandată copiilor cu vârsta sub doi ani!

- Artrita și ameliorarea durerii articulare - Uleiul de eucalipt este, de asemenea, un remediu tradițional pentru artrită și alte dureri. Încercați să frecați câteva picături de ulei pe locurile inflamate pentru a vă ușura durerea - dar mai întâi, consultați medicul pentru a vă asigura că eucaliptul nu va interacționa cu alte tratamente topice pe care le utilizați.

- Produs de curățat pentru uz casnic - Unul dintre motivele pentru care uleiul de eucalipt se găsește în mod curent în produsele de curățat pentru uz casnic este acela că miroase excelent și este un agent antiseptic, antibacterian și antimicrobian cunoscut. Pentru a face o soluție de curățare, amestecați două sau trei picături de ulei de eucalipt cu o lingură de apă caldă. Umeziți o cârpă cu soluția în cauză și folosiți-o pentru a șterge clanțele ușii, podelele, coșurile de gunoi și orice alte locuri insalubre din casa dumneavoastră. Rețineți că eucaliptul nu trebuie ingerat, deci asigurați-vă că curățați uleiul de pe suprafețele de preparare a alimentelor (cum ar fi blatul de bucătărie) după ce ați terminat igienizarea.

- Contra țânțarilor și gândacilor - Eucaliptul este excelent contra dăunătorilor, deoarece insectelor le place mirosul. Acest compus este o alternativă bine cercetată la pesticidele chimice comerciale și, de asemenea, funcționează bine ca insectifug și contra rozătoarelor. Pentru a face un spray universal contra insectelor și gândacilor, amestecați 10 picături de ulei de eucalipt cu 100 ml de apă și 100 ml de oțet alb. Puteți utiliza acest spray ca insecticid în grădină sau pulverizați-l pe pielea expusă pentru a îndepărta țânțarii și alte gângănii mușcătoare (dar nu uitați că nu se recomandă aplicarea topică pentru animalele de companie sau pentru copiii cu vârsta sub 2 ani).

- Combaterea rozătoarelor - Eucaliptul este un remediu eficient împotriva dăunătorilor precum molii, șoareci sau șobolani. Pentru a evita acești dăunători, puneți bile de bumbac umezite cu două picături de ulei de eucalipt în dulapuri și sertare. Pentru rozătoare, cum ar fi șoarecii sau șobolanii, scopul este să-i țină la distanță. Prin urmare, va trebui să puneți ulei de eucalipt în jurul punctelor de intrare cunoscute - ferestre, uși, de-a lungul plintelor și oriunde altundeva unde un șoarece ar putea intra printr-o crăpătură.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy