Uleiului esențial de lămâie: 6 beneficii nebănuite. Cum se face și la ce este folosit

Dana Lascu |
Data publicării:
La ce e bun uleiul esențial de lămâie. Foto: pexels
La ce e bun uleiul esențial de lămâie. Foto: pexels

S-ar putea să fiți obișnuiți să puneți lămâie în băuturi sau să folosiți cu suc de lămâie pentru limonade sau în salate, dar știați că puteți obține uleiul esențial de lămâie și că acesta aduce numeroase beneficii? Iată cum se face, la ce e bun și cum se folosește: 

Uleiul esențial de lămâie provine din fructele de lămâi. Se crede că acești copaci au fost aduși în Europa în Evul Mediu, iar fructul a fost cândva folosit de marinari pentru a proteja împotriva deficiențelor de scorbut și vitamine.

Cum se face

Uleiul esențial de lămâie este un ingredient complet natural, care se obține prin extragerea din coaja de lămâie proaspătă, folosind o presă, la rece. Acest proces eliberează uleiul natural de lămâie.

Atât lămâile, cât și uleiul esențial de lămâie au fost utilizate în medicina ayurvedică de mii de ani pentru a trata tot felul de probleme de sănătate. Astăzi, uleiul esențial de lămâie este utilizat pe scară largă în parfumerie, dar și pentru a ajuta la îmbunătățirea concentrării, printre multe alte lucruri. Puteți face mai multe lucruri cu uleiul esențial de lămâie:

1) Curăță

Un mare beneficiu al uleiului esențial de lămâie este că îl puteți folosi pentru a curăța mai multe suprafețe. Este deosebit de bun la îndepărtarea grăsimilor, așa că poate fi folosit în soluțiile de curățat făcute de casă. Adăugați 5 până la 6 picături de ulei de lămâie la 1 oz de apă într-o sticlă cu pulverizator pentru a curăța, dezinfecta și face să miroasă frumos blaturile, chiuvetele, mesele, dulapurile din lemn, aparatele și alte suprafețe. Pentru aragazele grase, blaturi și vase murdare, amestecați 20 de picături de ulei de lămâie cu 1 cană de oțet alb într-o sticlă-spray de 450 de ml și umpleți-o până sus cu apă.

2) Parfumează

Adăugați 5 până la 8 picături de ulei de lămâie la ciclul de clătire atunci când spălați rufele și prosoapele, ca să miroasă frumos, a proaspăt, atunci când se usucă.

3) Aromaterapie

Puteți pune un ulei esențial parfumat și puternic de lămâie în toată casa, utilizând un umidificator, un difuzor sau o lampă de ulei. Puneți în oricare dintre acestea 3-4 picături de ulei și adăugați apă câtă trebuie în fiecare. Vă va da senzația de răcorire și vă va relaxa. 

4) Masaj

La fel ca multe uleiuri esențiale, uleiul de lămâie este minunat pentru masaj. Uleiul de lămâie are un efect de relaxare, curățare și protecție asupra corpului. Ajută la apărarea organismului împotriva agenților patogeni dăunători și promovează detoxifierea prin sânge și ficat. Uleiul de lămâie stimulează, de asemenea, drenajul limfatic, care ajută organismul să se curățe de deșeuri și toxine.

5) Spa

Deoarece uleiul de lămâie funcționează ca un relaxant natural, poate doriți să faceți o baie caldă și să adăugați 4 până la 6 picături de ulei de lămâie. Apoi relaxați-vă în baie timp de cel puțin 10 minute pentru a permite aromei să funcționeze.

6) Dezinfectant 

Mai multe studii au arătat că uleiul esențial de lămâie funcționează ca un agent dezinfectant natural din cauza a doi compuși dominanți pe care îi conține: limonenul și b-pinenul. Uleiul de lămâie poate fi folosit pentru a vă curăța casa de agenți patogeni nocivi, cum ar fi bacteriile, ciupercile etc. Utilizarea lămâii ca produs natural de curățare vă menține, de asemenea, casa fără produse convenționale, care sunt făcute cu substanțe chimice periculoase. Puteți face acest lucru umplând o sticlă cu pulverizator cu o jumătate de cană de apă și 8 picături de ulei de lămâie, 8 picături de arbore de ceai și 8 picături de uleiuri esențiale de eucalipt pentru a crea un spray de cameră care va ajuta la eliminarea mirosului de „vechi”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel