Un milion de decese din cauza COVID, în primele luni ale acestui an. Câte s-au înregistrat de la începutul pandemiei

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
un milion de decese - FOTO: Freepick@freestockcenter
un milion de decese - FOTO: Freepick@freestockcenter

Un milion de decese s-au înregistrat din cauza infecțiilor cu noul coronavirus, în primele luni ale acestui an.

Un milion de decese s-au înregistrat în primele acestui an din cauza infecțiilor cu noul coronavirus, arată cele mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății. Pandemia de coronavirus a provocat un milion de decese la nivel global începând din luna ianuarie a acestui an. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îndeamnă guvernele lumii să îşi accelereze campaniile de vaccinare, în contextul în care o treime din populaţia mondială nu este încă vaccinată împotriva noului coronavirus, informează Agerpres.

”Am depăşit pragul tragic de un milion de decese cauzate de COVID-19 de la începutul acestui an”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Vezi și: "Medicii nu sunt sac de box... pentru nimeni". Medicii, revoltă după agresiunile suferite: NU medicul e responsabil de acest sistem medical neperformant

Vaccinarea angajaților din sănătate

Directorul general al OMS a cerut guvernelor din lumea întreagă să îşi intensifice eforturile pentru vaccinarea tuturor angajaţilor din sănătate, a persoanelor vârstnice şi a persoanelor din categoriile cele mai expuse la riscuri medicale, pentru a se obţine astfel o acoperire vaccinală de 70% la nivelul populaţiei globale.

În ianuarie 2022, OMS, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) şi partenerii lor au înfiinţat Parteneriatul pentru livrări de vaccinuri anti-COVID-19 (CoVDP) cu scopul de a facilita distribuţia de doze în 34 de ţări în care acoperirea vaccinală era de sub 10% . Aproape toate aceste ţări, mai puţin şase dintre ele, se află în Africa.

De acum, a anunţat Tedros Adhanam Ghebreyesus, doar 10 ţări au încă o acoperire vaccinală mai mică de 10%.

”Totuşi, mai sunt multe lucruri de făcut”, a adăugat directorul OMS.

Potrivit directorului OMS, o treime din populaţia mondială nu este încă vaccinată împotriva noului coronavirus, inclusiv două treimi din personalul medical şi trei sferturi din persoanele vârstnice din ţările cu venituri mici.

Vezi și: Câinele, ”medic necuvântător”. Cum te ajută patrupedul să îți păstrezi sănătatea

Câte persoane au decedat de la începutul pandemiei

Cele mai recente date publicate de Organizația Mondială a Sănătății arată că pandemia de COVID-19 a provocat 6,45 milioane de decese în lume după ce primele infectări au apărut la sfârşitul anului 2019 în regiunea oraşului Wuhan din China.

Numărul de noi cazuri, în scădere

La nivel global, numărul de cazuri noi săptămânale a scăzut cu 9% în săptămâna 15- 21 august 2022, comparativ cu săptămâna precedentă, fiind raportate peste 5,3 milioane de cazuri noi, arată OMS.

Numărul de noi decese săptămânale a scăzut cu 15%, comparativ cu săptămâna precedentă, fiind raportate peste 14.000 de decese. Până la 21 august 2022, la nivel global au fost raportate 593 de milioane de cazuri confirmate și 6,4 milioane de decese.

Europa a raportat peste 1,3 milioane de cazuri noi, o scădere de 20%, comparativ cu săptămâna precedentă. Trei (5%) țări din regiune au raportat creșteri ale cazurilor noi de 20% sau mai mari, cu unele dintre cele mai mari creșteri proporționale observate în Ucraina (5439 vs 3893 cazuri noi; +40%),  și Jersey (197 față de 143 de cazuri noi; +38%). Cel mai mare număr de cazuri noi au fost raportate din Germania, mai arată OMS.

Peste 4000 de noi decese săptămânale au fost raportate în regiune, o scădere de 30% comparativ cu săptămâna precedentă. Cel mai mare număr de noi decese a fost raportate din Italia, Spania și Rusia.

Vezi și: Bolile de piele, frecvente vara. Medic: Clorul şi alte substanţe dezinfectante utilizate pentru curăţare pot provoca tot felul de alergii

Milioane de doze de vaccin anti-COVID zac în depozite. Rafila: Toate lucrurile s-au întâmplat şi din cauza lipsei grijă, de profesionalism

Milioane de doze de vaccin anti-COVID nu sunt folosite. Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a precizat că peste 8 milioane de doze de vaccin nu sunt folosite. 

”Noi ne găsim în situaţia în care avem în depozite peste opt milioane de doze de vaccin pentru care nu mai există niciun fel de interes. Şi nu mă refer doar la interesul populaţiei, mă refer la interesul oricui, fie să le cumpere, fie să le primească gratis. Deci nimeni nu vrea nici măcar să le primească gratis. Lucrul acesta va duce şi la costuri suplimentare pentru că la un moment dat, când expiră, trebuie să le distrugem”, a precizat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la Antena 3.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel