Bolile de piele, frecvente vara. Medic: Clorul şi alte substanţe dezinfectante utilizate pentru curăţare pot provoca tot felul de alergii

Monika Baciu |
Data publicării:

Bolile de piele sunt mai frecvente în sezonul cald. Specialiștii atrag atenția că multe din aceste afecțiuni le putem contacta din apă.

Bolile de piele pot fi mai frecvente în perioada sezonului cald. Medicul dermatolog Adina Alexandru a explicat în emisiunea Sfat de Sănătate de la Antena 3 care sunt cele mai întâlnite infecții dermatologice din timpul verii.

”Începem prin a le menţiona pe cele infecţioase. Sunt tot felul de infecţii, mai ales în piscinele în care apa este caldă şi nu este ventilată suficient sau filtrată. Sunt infecțiile cu ciuperci, care se pot grefa ușor pe pielea noastră.  Mai sunt şi infecţiile bacteriene.

Sunt tot felul de stafilococi care pot pluti pe apă. Desigur, trebuie să fi fost o persoană în apă care să fi avut o astfel de infecţie. La nivelul pielii pot apărea negi, adică veruci vulgare.

Aceste veruci vulgare pot apărea la nivelul mâinilor sau la nivel plantar. Sunt nişte mici umflaturi care apar pe piele în formă de mici coşuleţe”, a explicat medicul dermatolog.

Vezi și: Diabet, 5 semne de debut. Hemoglobina glicozilată, analiza de sânge la care să fii atent de acum. Trifan: Arată glicemia din ultimele 3 săptămâni, chiar dacă tu te abții 2 zile

Rolul clorului

Clorul are un rol important în menținerea igienei din piscine. Numai că și acesta poate afecta pielea. 

”Clorul şi alte substanţe dezinfectante utilizate pentru curăţare pot provoca tot felul de alergii. Putem vorbi aici despre dermatitele de contact, urticarii, o reacție alergică autentică. Aceste alergii se manifestă prin mâncărimea pielii, descuamări şi apariţia unor bubiţe roşii. Mai există şi o urticarie acvagenică care apare chiar de la apă.

Sunt tot felul de situaţii cu care ne putem confrunta. Dacă nu este suficient de mult clor în piscină, ne putem întâlni cu aceste infecţii, iar dacă este prea mult, ne putem irita şi dezvolta o alergie și pielea se poate usca. După ce stăm în piscină, pielea are nevoie de hidratare. Xeroza cutanată poate să apară în astfel de situații. 

Infecțiile bacteriene se manifestă cel mai precoce. Apar în câteva zile de la expunere. În cazul celor virale, perioada de latență poate fi mai lungă, dar nu mai târziu de două săptămâni”, a mai subliniat dr. Adina Alexandru. 

Vezi și: Milioane de doze de vaccin anti-COVID zac în depozite. Rafila: Toate lucrurile s-au întâmplat şi din cauza lipsei grijă, de profesionalism

Când trebuie să ne prezentăm la medic

Bolile de piele se pot agrava dacă nu sunt tratate corespunzător. Medicul dermatolog a explicat când este cazul să ne prezentăm la un consult de specialitate. 

”Dacă am fost la piscină şi observăm pe piele placarde roşii ne mănâncă și care încep să se extindă, atunci este cazul să mergem la dermatolog. Poate fi vorba despre o ciupercă şi aceasta nu se va vindeca de la sine. Reacțiile alergice pot să fie importante. Pot să apară și fisuri ale pielii.

În cazul infecțiilor virale, aici vorbim despre negi, mai ales cei plantari, care pot fi foarte uşor confundaţi cu bătăturile. Nimeni nu se gândeşte că are un neg în talpă. Aceştia cresc în timp şi se dezvoltă în interior, apăsând pe filetele nervoase. Durerea devine din ce în ce mai persistentă şi intensă”, a mai precizat dermatologul. 

Vezi și: Condimentele, aroma pentru mâncare. Cât timp pot fi păstrate

Ce trebuie să facem când ieșim din piscină

Atunci când ieșim din piscină trebuie să urmăm câteva sfaturi esențiale pentru a ne proteja pielea. 

”Un lucru important pe care îl putem face atunci când ieşim din piscină este să purtăm şlapi. Să nu călcăm cu picioarele goale pe acea zonă de apă călduţă şi stătută de pe marginea piscinei.

Duşul este obligatoriu, pentru a nu rămâne cu clorul acela pe noi. Spălatul cu apă și săpun este una dintre manevrele de bază în prevenirea bolilor infecțioase ale pielii”, a conchis medicul. 

Vezi și: Testul Galleri, analiza de sânge pentru depistarea cancerului. Când ar putea fi disponibil și în România

Infecțiile urinare "de vară". Atenție la PISCINĂ! Dorobăț: Bacterii multirezistente, ca cele din spital

Infecțiile urinare din timpul verii sunt din cauza căldurii excesive, care deshidratează organismul mai mult decât în alte anotimpuri şi ajuta bacteriile să se înmulţească în vezica urinară. În plus, alt factor major care contribuie la infecțiile urinare din timpul verii este îmbăierea în ape nu tocmai curate.

Am discutat cu prof. univ. dr. Carmen Dorobăț despre infecțiile urinare de vară. Medicul ne-a explicat ce declanșează aceste infecții urinare.

”Infecțiile urinare "de vară", sunt infecții date de germeni, de bacterii care de regulă nu pun probleme din punct de vedere al antibioticului, pentru că nu sunt date de bacterii din acelea multirezistente, cum sunt cele din spital.

Sunt bacterii care pot fi luate din ape insalubre, de exemplu, dacă facem baie într-un lac, într-un iaz, într-o piscină necontrolată din punct de vedere medical, cam de aici am putea să ne gândim că facem în sezonul de vară infecții urinare”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel