Diabet, 5 semne de debut. Hemoglobina glicozilată, analiza de sânge la care să fii atent de acum. Trifan: Arată glicemia din ultimele 3 săptămâni, chiar dacă tu te abții 2 zile

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Diabet - Foto: Freepick
Diabet - Foto: Freepick

Care sunt cele cinci semne de debut ale diabetului. Mulți oameni nici nu-și dau seama. Analiza de sânge pe care trebuie să o faci și la care să fii atent de acum.

Diabetul este o afecțiune cronică, una dintre cele mai mari probleme de sănătate ale secolului, cu un număr de cazuri în continuă creștere la nivel mondial. Diabetul este o consecință directă a stitlul de viață modern, determinat de alimentația tip fast-food, mâncatul haotic, sedentarism, obezitate. 

"Diabetul este o altă cauză a bolii cardiovasculare. În sindromul motabolic, se consideră că e importantă orice glicemie peste 110. Pacienții care au diabet zaharat, în special cei de tip 2 cu rezistența la insulină, cu toate complicațiile, sunt pacienții care au un risc cardiovascular enorm. Ceea ce trebuie noi să facem este să ținem sub control acest diabet zaharat tip 2.

Există o analiză care contabilizează dacă glicemiile sunt ținute în valorile care trebuie la pacientul diabetic. Se numește hemoglobina glicozilată. Noi trebuie să avem grijă ca aceasta să fie sub 7. Și monitorizând aceste lucruri și identificând diabetul, monitorizând valorile glicemiei, ajungem ca acest factor, care este major pentru bolile cardiovasculare, să fie un factor care să fie modificabil. Adică să reușim să ținem sub control această evoluție, care duce la hipertrigliceride, dislipidemie, obezitate.

Sanador

Toate aceste lucruri sunt interconectate, toți factorii", a declarat Cătălina Trifan, medic primar medicină internă, șef Secția Medicină Internă la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

"Dacă omul știe că va face o analiză de sânge, poate o zi, două, e mai atent și iese bine analiza, are nivelul de zahăr corespunzător. Ar trebui să facă și acest test, cu hemoglobina glicozilată?", a întrebat Val Vâlcu. 

"E foarte important să se facă hemoglobina glicozilată pentru că există exact această chestiune: dacă un om știe că-și face analize, poate are grijă 2 zile. Pe când hemoglobina glicozilată arată glicemia din ultimele 3 săptămâni, Deci acest pacient, dacă a avut glicemia mare în ultimele 3 săptămâni, chiar dacă el a avut grijă în ultimele 2 zile, această hemoglobina glicozilată a evidenția tendința lui, fie intoleranța la glucoză, fie diabet și nu va putea minți", a mai spus medicul. 

Care e diferența dintre diabet și intoleranța la glucoză

 

"Intoleranța la glucoză nu înseamnă că pacientul va face diabet. Dacă voi avem un pacient care are glicemiile bazale peste 100, 110, trebuie să verificăm cu hemoglobina glicozilată dacă la un moment dat el dezvoltă diabetul sau rămâne în stadiul acesta.

Atunci, noi putem face niște recomandări legate doar de regim. Adică: aveți grijă, evitați alimentele procesate, dulciuri concentrate, faceți mișcare zilnic, țineți sub control valorile colesterolului și lucrurile vor fi bine. Dacă noi scăpăm acest pacient și nu-i dăm niște sfaturi la momentul respectiv, s-ar putea să ne vedem cu pacientul în camera de gardă peste un an, doi, trei, cu un diabet cu o glicemie de 300 și cu un infarct", a completat medicul Cătălin Trifan.

Semnele de alamă pentru diabet

 

"De obicei, când debutează și sunt valorile glicemice mari, pacientul are următoarele:

- bea foarte multă apă

- transpiră foarte mult, enorm

- mănâncă foarte mult

- slăbește foarte mult

- e lipsit de orice putere, de orice energie.

Toate aceste lucruri apar la debut",  spus medicul de la SANADOR.

Vezi mai multe în video:

 

Cum știu dacă am DIABET. Care e diferența dintre diabetul de TIP 1 și TIP 2, SIMPTOME

 

Tipurile de diabet și diferența dintre ele:

1. Diabet zaharat de tip 1 - insulino-dependent

2. Diabet zaharat de tip 2 - non-insulino-dependent

3. Diabet zaharat gestațional

Ce înseamnă diabet zaharat de tip 1?

Diabetul zaharat de tip 1 este o boală auto-imuna, care apare atunci când sistemul imunitar începe să distrugă celulele beta din pancreas, celule care produc în mod normal insulina de care are nevoie organismul pentru a metaboliza glucidele, adică zaharurile din alimentele pe care le consumăm

În lipsa acestor celule, se instalează diabetul zaharat de tip 1.

Simptomele clinice ale diabetului nu apar până când nu au fost distruse între 80% și 90% din celulele beta ale pancreasului.

Diabetul zaharat de tip 1 poate să apară la orice vârstă, dar cele mai multe cazuri debutează la persoanele sub 40 de ani.

El este declanșat de factori de mediu precum virusuri, diete sau substanțe chimice, iar persoanele afectate sunt, de obicei, predispuse genetic la dezvoltarea diabetului.

Bolnavii cu diabet zaharat de tip 1 ajung să fie dependenți de insulină.

Ce se va întâmpla cu cei care NU s-au vaccinat și au trecut prin COVID. Dina, Pfizer: Riscurile pe care le vor avea de ÎNFRUNTAT

Ce înseamnă diabet zaharat de tip 2?

Diabetul de tip 2, care mai este cunoscut sub numele de diabet cu debut tardiv, este cea mai comună formă de diabet zaharat și afectează 85-90% din totalul persoanelor cu diabet.

Diabetul de tip 2 poate fi moștenit, dar poate fi și declanșat de anumiți factori precum greutate, inactivitate, sedentarism, hipertensiune arteriala, alimentație nesănătoasă.

Acest tip de diabet poate fi tratat printr-o alimentație sănătoasă, dietă, sport și medicație, nefiind nevoie de injectarea insulinei. 

Ce înseamnă diabetul gestational?

Este tipul de diabet care apare la femei, în timpul sarcinii și se depistează printr-un test oral de toleranță la glucoza.

Acest tip de diabet se dezvoltă la 1 din 25 de femei gravide și este asociat cu complicații în perioada premergatoare, dar și după naștere.

Factorii de risc pentru diabetul gestational includ un istoric familial de diabet zaharat, vârsta avansată a mamei și obezitatea.

Mai multe despre simptomele diabetului și de ce ne e sete constant la diabet - citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel