Unghia încarnată, tratată cu ață dentară. Cum îți dai seama că ai unghiile încarnate și ce să faci pentru a le trata

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
unghia incarnata foto:freepik@victoriafly
unghia incarnata foto:freepik@victoriafly

Unghia încarnată, tratată cu ață dentară. Simptomele unghiilor încarnate nu sunt puține. Ce poți face pentru a le trata și preveni.

Unghiile încarnate, cunoscute și sub denumirea de onicocriptoza, sunt o afecțiune dureroasă și inconfortabilă care poate afecta oricare dintre degetele de la picioare. Această condiție apare atunci când marginea unei unghii pătrunde în pielea din jurul ei, provocând inflamație, durere și, uneori, infecții. Cu toate că unghiile incarnate pot apărea și la degetele de la mâini, ele sunt mai frecvente la degetele de la picioare, în special la degetul mare.

Vezi și: Geamurile murdare, pericol pentru sănătate. Ce se întâmplă dacă nu ștergi geamurile în mod regulat

Cauze ale unghiilor încarnate

Unghiile încarnate pot fi cauzate de mai mulți factori, inclusiv:

1. Tăierea necorespunzătoare a unghiilor

Tăierea unghiilor prea scurt sau în mod incorect poate duce la apariția unghiilor incarnate. De asemenea, tăierea unghiilor în formă rotundă, în loc de formă pătrată, poate crește riscul acestei afecțiuni.

2. Purtați încălțăminte inadecvată

Încălțămintea strâmtă sau incomodă poate exercita presiune asupra degetelor de la picioare și poate determina creșterea unghiei în piele.

3. Traume la nivelul unghiei

Traumele repetate sau lovirile la nivelul unghiei pot provoca încarnarea acesteia în piele.

4. Anatomie predispozantă

Anumite persoane au o structură anatomică a degetelor care le predispune la unghii încarnate. De exemplu, unghia poate fi îngroșată sau curbată în mod natural, făcându-le mai susceptibile la această afecțiune.

Simptome ale unghiilor încarnate

Simptomele unghiilor încarnate pot varia în funcție de severitatea afecțiunii, dar pot include:

Durere și sensibilitate: Pielea din jurul unghiei poate fi roșie, umflată și dureroasă la atingere.

Inflamație: Zonele inflamate și înroșite pot apărea în jurul unghiei încarnate.

Durere la mers: Durerea poate deveni mai intensă atunci când purtați încălțăminte sau mergeți.

Infecție: Dacă unghiile încarnate nu sunt tratate, ele pot deveni infectate, manifestându-se prin secreție de puroi și senzație de căldură la nivelul degetului afectat, conform Mayo Clinic.

Opțiuni de tratament pentru unghiile încarnate

Tratament acasă

Pentru unghii încarnate ușoare, se pot încerca remedii la domiciliu, cum ar fi înmuierea picioarelor în apă caldă cu sare, folosirea aței dentare sub unghie pentru a o ridica ușor și aplicarea de unguente antiseptice.

Intervenție medicală

În cazurile mai severe, în care unghiile incarnate provoacă infecții sau devin cronice, se recomandă vizita la un medic specialist, cum ar fi un podiatru. Aceștia pot efectua proceduri minim invazive pentru a corecta unghia, cum ar fi excizia parțială a unghiei sau realizarea unui sulcus pentru a preveni recidiva.

Chirurgie

În cazurile grave și recurente de unghii încarnate, se poate efectua o intervenție chirurgicală pentru a elimina o parte sau întreaga unghie, prevenind astfel creșterea ei în piele.

Prevenirea recidivelor

Tăiați unghiile drept, fără a le rotunji pentru a se potrivi formei degetului. Dacă vă faceți pedichiura, solicitați-i persoanei care o face să taie unghiile drept. Dacă aveți o condiție care provoacă circulație slabă la nivelul picioarelor și nu vă puteți tăia unghiile, consultați un podiatru regulat pentru a vi le tăia.

Tăiați unghiile astfel încât să fie chiar la nivel cu vârfurile degetelor. Dacă le tăiați prea scurt, presiunea de la pantofi pe degete poate face ca o unghie să crească în țesutul înconjurător.

Purtați încălțăminte care se potrivește corect. Pantofii care exercită prea multă presiune pe degete sau îi strâmtoră ar putea provoca o unghie să crească în țesutul înconjurător.

Dacă suferiți de diabet, verificați-vă picioarele zilnic pentru semne ale unghiilor încarnate sau a altor probleme ale piciorului.

Vezi și: Ceaiul care te scapă de tuse și congestie nazală. Te protejează împotriva bolilor și a altor afecțiuni

Unghiile încarnate pot fi dureroase și neplăcute, dar cu îngrijirea potrivită și tratamentul adecvat, această afecțiune poate fi gestionată eficient. Este esențial să acordați atenție corectă igienei picioarelor și să acționați rapid dacă observați simptomele. Prin prevenire și intervenție promptă, puteți menține sănătatea picioarelor și preveni complicațiile asociate acestei afecțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel