Uniunea Europeană achiziționează vaccinul pentru variola maimuței. Se administrează în două doze

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
uniunea europeana - FOTO: Freepick
uniunea europeana - FOTO: Freepick

Uniunea Europeană a demarat procedurile pentru achiziționarea vaccinului pentru variola maimuței.

Uniunea Europeană a semnat un acord cu grupul Bavarian Nordic pentru furnizarea a 110 000 de vaccinuri împotriva variolei maimuței. Numărul cazurilor de infectare cu variola maimuței este în creștere. În România, până acum au fost diagnosticate trei cazuri.

„Asigurarea rapidă și eficientă a vaccinurilor în toate statele membre ale UE ca răspuns la focarele de variola a maimuțelor este datoria noastră morală și un rezultat concret al capacității noastre tangibile de a proteja oamenii.

Nu vom preveni eforturi pentru a construi o adevărată Uniune Europeană a Sănătății, robustă, în slujba cetățenilor noștri. Acesta este motivul pentru care, pentru prima dată, utilizăm bugetul UE, prin programul EU4Health, pentru a achiziționa direct vaccinuri pentru statele membre.

Pregătirea eficientă și răspunsul la amenințările emergente pentru sănătate este obiectivul nostru comun”, a precizat vicepreședintele pentru promovarea modului european de viață, Margaritis Schinas, potrivit Reuters.

Vezi și: Un nou caz de variola maimuței în România

Vaccinurile, achiziționate din bani europeni

„Pentru prima dată, cumpărăm aceste vaccinuri prin programul EU4Health și le donăm statelor noastre membre. Focarul de variola a maimuței a arătat importanța unei abordări unite a UE în ceea ce privește pregătirea și răspunsul la amenințările emergente pentru sănătate.

Prin acordul semnat astăzi, ne asigurăm că statele membre vor avea acces la vaccinurile atât de necesare pentru a proteja persoanele expuse variolei maimuțelor. 

Aceasta este o demonstrație tangibilă a capacității noastre consolidate de a răspunde rapid la crizele de sănătate, dar și răspunsul rapid și colectiv pe care îl poate oferi o Uniune Europeană a Sănătății”, a precizat Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

HERA va pune vaccinurile la dispoziția statelor membre ale UE pe o bază proporțională, începând cu cei care au cea mai mare nevoie.

Este pentru prima dată când bugetul UE este utilizat prin programul EU4Health pentru a cumpăra direct vaccinuri pentru statele membre.

Vaccinul, administrat în două doze

Statele din Uniunea Europeană vor cumpăra vaccinul antivariolic Imvanex de la compania Bavarian Nordic și medicamentul antiviral tecovirimat de la compania americană Siga Technologies. Ambele produse sunt autorizate pentru punere pe piața Uniunii Europene.

”România va primi o anumită cantitate de vaccinuri, în mod gratuit. Este o disponibilitate limitată de vaccin la nivelul Uniunii Europene. Probabil că vom primi gratuit o cotă parte similară cu populația României, undeva în jur de 2000 de doze, cu precizarea că pentru un contact este necesară administrarea a două doze de vaccin la un anumit interval de timp pentru a asigura protecția”, a mai precizat ministrul Sănătății.

Imvanex este un vaccin utilizat la adulți pentru protecția împotriva variolei. Conține o formă vie modificată a virusului vaccinia, denumită „vaccinia Ankara”, care este înrudită cu virusul variolei.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel