Urechile înfundate, cauze și tratament. Patru boli de care ai putea suferi. Cum te ajută guma de mestecat și bomboanele să scapi de această senzație deranjantă

Monika Baciu |
Data publicării:
urechile infundate - FOTO: Freepik@syda_productions
urechile infundate - FOTO: Freepik@syda_productions

Urechile înfundate nu provoacă durere, dar pot fi o adevărată pacoste. Află de ce boli ai putea suferi dacă ai urechile înfundate.

Urechile înfundate pot persista chiar și câteva zile. Acestea pot indica anumite boli de care ai putea suferi. Pe măsură ce tratați o ureche înfundată, este, de asemenea, util să identificați posibilele cauze ale blocajului. Procedând astfel, dumneavoastră și medicul dumneavoastră puteți determina cel mai bun mod de a trata bloca și de a preveni problemele viitoare.

Urechile înfundate, bolile de care ai putea suferi

Urechile înfundate pot indica patru afecțiuni din sfera ORL.

Blocajul tubului Eustachian

Un blocaj al tubului Eustachian este o posibilă cauză a unei urechi înfundate. Tubul Eustachian conectează urechea medie la gât. Fluidul și mucusul curge din ureche în partea din spate a gâtului prin acest tub, unde este înghițit.

Dar, în loc să curgă în gât, lichidul și mucusul pot fi uneori prinse în urechea medie și înfundă urechea. Acest blocaj însoțește de obicei o infecție, cum ar fi răceala comună, gripa sau sinuzita. Rinita alergică poate provoca, de asemenea, un blocaj în tubul Eustachian.

Alte simptome ale unui blocaj cauzat de o infecție sau alergii includ:

- guturai

- tuse

- strănut

Vezi și: Anevrismul de aortă abdominală, ucigașul tăcut. Niculescu: Pacienții descoperă boala întâmplător. Netratat există riscul să se rupă. Duce la deces

Deblocarea tubului Eustachian este importantă deoarece lichidul prins poate provoca o infecție a urechii, care este atunci când o bacterie sau o infecție virală intră în urechea medie.

Înotul poate declanșa, de asemenea, o infecție a urechii. Acest lucru se întâmplă atunci când apa rămâne în ureche după înot. Cunoscut sub numele de urechea înotătorului, acest mediu umed încurajează creșterea bacteriilor sau a ciupercilor. Semnele unei infecții a urechii includ:

- dureri de urechi

- roșeață

- febră, potrivit Healthline.

Urechile înfundate de la altitudine mai mare

Unii oameni experimentează o astfel de senzație în timp ce practică scuba diving, se află pe un munte, sau care zboară într-un avion. O schimbare rapidă a presiunii aerului în afara corpului provoacă acest blocaj.

Tubul eustachian este responsabil pentru egalizarea presiunii în urechea medie. Dar la altitudini mai mari, nu poate egaliza întotdeauna presiunea în mod corespunzător. Ca urmare, schimbarea presiunii aerului se simte în urechi. O ureche înfundată este uneori singurul efect secundar al unei schimbări de altitudine. Dacă dezvoltați o boală de mare altitudine, este posibil să aveți, de asemenea, dureri de cap, greață sau dificultăți de respirație.

Vezi și: Eritrocitele, ce sunt și care este rolul lor. Indică o inflamație în organism. Ce boli poți avea

Urechile înfundate de ceara din urechi

Ceară din urechi îţi protejează urechea prin curăţarea canalului urechii şi împiedicarea resturilor să intre în ureche. Ceară este în mod normal moale, dar se poate întări și poate provoca un blocaj în ureche. Când ceara de urechi declanșează o ureche înfundată, alte simptome pot include:

- o durere de urechi

- zgomote în urechi

- amețeală

Utilizarea unui bețigaș de urechi pentru a curăța în interiorul urechii este uneori responsabil pentru aceste blocaje. Bețigașele de urechi nu trebuie plasate în interiorul urechii. Această metodă de curățare poate împinge ceară mai adânc în ureche.

Urechile înfundate, simptom al neuromei acustice

Neuroma acustică este o creștere benignă care se dezvoltă pe nervul cranian care duce de la urechea internă la creier. Aceste tumori sunt de obicei cu creștere lentă și mici. Cu toate acestea, pe măsură ce devin mai mari, pot pune presiune pe nervii din urechea internă. Acest lucru poate face ca o ureche să fie înfundată, poate duce la pierderea auzului și un zgomot în ureche.

Urechile înfundate, tratament

Deși o ureche înfundată este o distragere enervantă, este de obicei tratabilă cu remedii la domiciliu.

Utilizați manevra Valsalva

Acest truc simplu vă ajută să deschideți tubul Eustachian. Pentru a efectua această manevră, respirați adânc și prindeți-vă nasul. Cu gura închisă, încercați să expirați ușor prin nas. Acest lucru ar trebui să creeze suficientă presiune pentru a desfunda urechea.

Nu sufla prea tare pentru a evita deteriorarea timpanului. Odată ce tubul eustachian se deschide, mestecați gumă sau sugeți bomboane tari pentru a-l menține deschis.

Vezi și: Băutura cu efecte multiple asupra părului. Amestecă mai multe ingrediente și părul va deveni mătăsos, strălucitor și puternic

Inspirați aburul

Porniți un duș fierbinte și stați în baie timp de 10 până la 15 minute. Aburul din apă fierbinte ajută la slăbirea mucusului din ureche. O altă opțiune este plasarea unui prosop fierbinte sau cald peste ureche.

Dislocarea fluidului prins

Introduceți degetul arătător în urechea afectată și mișcați ușor degetul în sus și în jos. Această tehnică ajută la eliminarea lichidului prins. Un uscător de păr pe o setare de căldură scăzută plasat la câțiva centimetri de ureche ar putea ajuta, de asemenea.

Utilizați anumite medicamente

Unele medicamente pot fi de ajutor pentru afecțiunile cauzate de drenajul sinusurilor, răceli, sau alergiilor. Luați medicamente care conțin un decongestionant sau luați un antihistaminic. Asigurați-vă că urmați instrucțiunile de pe etichetă.

Vezi și: Dieta la modă, dar cu riscuri multiple. Nutriționist: Este o variantă extremă. Poate duce la moarte subită

Picături pentru urechi

Un kit de îndepărtare a cerumenului poate înmuia și spăla ceara de urechi din urechi. De asemenea, puteți plasa două sau trei picături de ulei mineral cald, ulei pentru copii sau peroxid de hidrogen în ureche folosind un picurător de medicamente.

Păstrați capul înclinat timp de câteva secunde după aplicarea picăturilor pentru a spăla ceară din ureche.

Când ar trebui să vedeți un medic

Consultați un medic dacă nu puteți să vă desfundați urechile cu remedii la domiciliu. Dacă aveți o acumulare de ceară, poate fi necesară îndepărtarea manuală a ceară de către un medic ureche, nas și gât.

Medicii folosesc instrumente specializate pentru a crea aspirație și pentru a elimina ceară din ureche. Dacă aveți un blocaj tub Eustachian, medicamente prescrise ar putea include:

- antibiotic (infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor)

- antifungic (urechea înotătorului)

- antihistaminic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel