Urgențele medicale, jumătate din cauzele de deces, la nivel mondial. Și sunt în creștere

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sală de intervenții în Clinica Oncologică Sanador. FOTO: SANADOR
Sală de intervenții în Clinica Oncologică Sanador. FOTO: SANADOR

Urgențele medicale care cauzează decese se pare că sunt în creștere. Jumătate dintre decesele din 2015 au fost provocate de cauze de urgențe medicale.

Accidente, infarct miocardic, infecții pulmonare, accidente vasculare cerebrale și alte urgențe medicale au provocat aproximativ jumatate din cele 28 de milioane de decese din lume, în 2015, potrivit unui nou studiu, scrie webmd.com.

Astfel de decese sunt în creștere, iar ratele sunt mult mai mari în țările sărace decât cele bogate, au spus cercetătorii. „Noi credem că studiul nostru este printre primele care să identifice domeniul de aplicare al condițiilor medicale de urgență”, a spus autorul studiului, Junaid Razzak. El este director al Centrului Johns Hopkins pentru Medicina Globală de Urgență, din Baltimore.

Echipa lui Razzak a analizat datele din 1990 până în 2015 privind 30 de tipuri de afecțiuni medicale de urgență în 195 de țări. O afecțiune de urgență a fost definită ca fiind una care necesită tratament în decurs de câteva minute, până la ore, pentru a reduce riscul de invaliditate sau deces și pentru a îmbunătăți rezultatele.

În perioada de studiu a avut loc o creștere cu 6% a deceselor din cauze medicale de urgență la nivel mondial. În ansamblu, rata deceselor cauzate de urgențele medicale a fost mai mare de patru, până la cinci ori, în țările sărace, decât în cele bogate, au constatat cercetătorii. La nivel mondial, rănile provocate de accidente, căderi și arsuri (22%), atacurile de cord (17%), infecțiile pulmonare (11%) și accidentele vasculare cerebrale (7%) au fost principalele situații de urgență în 2015. Ratele globale de afecțiuni cum ar fi bolile diareice și malaria au fost mai mici, dar mai mari în țările sărace.

Bărbații, mai afectați decât femeile

Afecțiunile medicale de urgență afectează bărbații mult mai mult decât femeile și jumătate din persoanele sub vârsta de 45 de ani, potrivit studiului publicat în numărul din aprilie al BMJ Global Health.

Statele Unite au ocupat locul 47 din 195 de națiuni, în urma deceselor din situații de urgență medicale. China s-a clasat pe locul 64 și India pe locul 144. Aceste trei au fost națiunile cele mai populate, incluse în studiu.

Țările cu cele mai scăzute rate de deces din cauza urgențelor medicale au fost Bahrain, Israel și Kuwait, au constatat rezultatele. Ciad, Niger și Mali au avut cele mai mari rate.

"Nivelul de disparitate dintre națiunile mai bogate și mai sărace este semnificativ și nu ar trebui să fie acceptabil pentru comunitatea globală", a spus Razzak într-un comunicat de presă al Johns Hopkins.

El a menționat că, în ceea ce privește sănătatea globală, majoritatea cercetărilor s-au concentrat în mod tradițional asupra îngrijirii primare și prevenirii bolilor, mai degrabă decât asupra asistenței medicale de urgență.

Razzak a declarat că rezultatele ar putea duce la strategii de sănătate publica care redirecționeaza resursele și salvează vieți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel