Dizabilitatea, întârziată de proteine. Ce cantitate trebuie să consumi
Proteinele își dovedesc încă o dată rolul vital în sănătatea și independența noastră. Un nou studiu, realizat pe oameni cu vârsta de 85 de ani și mai mult, arată că dacă aceștia...
Studiul publicat în noiembrie 2018 în Jurnalul Societății Americane de Geriatrie a fost realizat pentru a determina dacă aportul de proteine este asociat o întârziere a dizabilității la adulți cu vârsta de la 85 de ani în sus și dacă păstrarea masei musculare și a puterii musculare ar ajuta la asta.
Oamenii de știință au recrutat 722 de bătrâni de 85 de ani și au examinat datele lor medicale, inclusiv informații despre activitatea fizică, ce au mâncat în fiecare zi, greutatea corporală și starea generală de sănătate.
Dizabilitatea a fost măsurată ca fiind dificultatea de a efectuarea a 17 activități curente, zilnice, cum ar fi urcarea și coborârea din pat, îmbrăcarea, îmbăierea, realizarea unor treburi casnice sau urcatul și coborâtul scărilor, la momentul inițial și la 18, 36 și 60 de luni de la începutul studiului. Aportul de proteine a fost măsurat în mai multe serii a câte două teste la o distanță de 24 de ore între ele.
Drept rezultat, cercetătorii au constatat că un consumul crescut de proteine a fost asociat cu traiectorii de invaliditate mai bune la cei mai în vârstă adulți. Aceste constatări pot duce la modificarea viitoarelor strategii dietetice pentru a sprijini îmbătrânirea activă și sănătoasă.
Ce cantitate de proteine trebuie să consume
Cantitatea de proteine recomandată a fi consumată în acest moment, de ghidurile de specialitate, este de 0,8 grame pe kilogram de greutate corporală, pe zi. Adică la un adult de 80 de kilograme, asta înseamnă 64 de grame de proteine pe zi.
Dar cercetătorii au descoperit că bătrânii care consumă mai puține proteine decât cantitatea recomandtaă pe zi au o probabilitate mai mare de a avea un handicap.
În comparație, însă, consumul a cu 25% până la 50% mai multe proteine decât cantitatea recomandată – adică o medie de 1 până la 1,2 grame per kilogram de greutate corporală pe zi - a fost asociat cu o mai mare independență.
La același adult cu greutatea de 80n de kilograme, asta ar însemna între 80 și 96 de grame pe zi.
Cercetătorii susțin că proteinele în plus contribuie la amânarea pierderii de masă musculară și a rezistenței la efort, lucruri frecvent observate la adulții în vârstă. Ei au remarcat, de asemenea, că persoanele care au consumat proteine suplimentare au făcut acest lucru pe o perioadă lungă de timp, sugerând că o creștere bruscă a aportului de proteine nu va oferi rezultate imediate, ci că un consum regulat de proteine e important.
Studiul, integral, poate fi găsit AICI:
-
De câtă Omega-3 avem nevoie zilnic12.12.2025, 22:00
-
-
-
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care este cu adevărat mai sănătoasă12.12.2025, 18:00
-
EXCLUSIV Lepra: Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț clarifică riscurile12.12.2025, 15:46
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Cum scap de pofta de dulce
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
