Urologie: afecțiunile care te trimit de urgență la spital, chiar și pe timp de pandemie

Angela Sabău |
Data publicării:
Urologie, nefrologie, rinichi
Urologie, nefrologie, rinichi

Consultațiile ce nu sunt urgențe în această perioadă sunt amânate, însă pacienții pot primi sfaturi sau recomandări telefonic de la medicul de familie. Totuși, unele afecțiuni urologice nu suportă amânare, iar pacienții ar trebui să știe care sunt acestea și se prezinte de urgență la medic.  

În această perioadă, consultațiile la spitale sunt restrânse, iar pacienții cu probleme ce pot fi amânate au de așteptat până când răspândirea noului coronavirus va înceta. Din păcate, unele afecțiuni nu suportă amânare, iar contextul epidemiologic actual a adus modificări în prioritizarea pacienților cu afecțiuni urologice acute sau cronice.
Asociatia Europeană de Urologie(EAU) a emis în data de 17 Aprilie un set de recomandări pentru întreaga patologie urologică oncologică și nononcologică, care este respectat și de colectivul secției de Urologie din cadrul Spitalului Judetean „Dr Constantin Opris” din Baia Mare. Dr. Vlad Cucu, medic specialist urolog în cadrul Spitalului Judetean „Dr Constantin Opriș” din Baia Mare, explică:
„Specificul specialității noastre îl reprezintă pacienții cronici cu necesitate de îngrijire periodică de specialitate: pacienți cu catetere vezicale permanente, stome ale aparatului urinar (cistostomii, nefrostomii, cistotomii), dispozitive de drenaj intern. Acești pacienți nu pot fi temporizați, deoarece menținerea dispozitivelor peste perioada indicată poate să producă agravarea stării de sănătate a pacienților (infecții, dureri, disfuncții organice). Acești pacienți se vor putea adresa ambulatoriului de specialitate, respectând recomandările generale emise de OMS și de regulile de acces în incinta spitalului, pe perioada carantinei”, recomandă Dr. Vlad Cucu, medic specialist urolog în cadrul Spitalului Judetean „Dr Constantin Opris” din Baia Mare.
În plus față de situațiile descrise mai sus, în ambulatoriul de specialitate vor fi consultați pacienți cu patologie de urgență: hematurie(prezența de sânge in urină), colică renală, retenție acută de urina (imposibilitate de a urina), infecții urinare, suspiciuni de tumori ale aparatului urinar și ale celui reproductiv masculin.

Afecțiuni ce nu suportă amânare

Potrivit medicului specialist, în Unitatea de Primire Urgențe se vor prezenta pacienți, în cazul cărora consultul urologic nu poate fi temporizat pentru a putea fi evaluat în ambulatoriul de specialitate:
- Colică renală hiperalgică sau însoțită de febră, frison
- Imposibilitatea urinării (retenție acuta de urină/anurie)
- Hematurie macroscopică
- Scrot acut (dureri cu debut brusc la nivelul testiculelor)
- Priapism (erecție cu durata >6ore)
- Parafimoza
„Vă recomandăm să evitați deplasările nejustificate și să respectați indicațiile cu privire la accesul în incinta Unității de Primire Urgențe și al ambulatoriului de specialitate. Vă mulțumim. #StămAcasa”, a încheiat dr. Vlad Cucu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel