Vacanțele exotice, risc de MALARIE. Cauze, simptome, diagnostic, tratament

Anisia Nica |
Data publicării:
vacantele exotice FOTO: Pexels @jimmy chan
vacantele exotice FOTO: Pexels @jimmy chan

Vacanțele exotice pot avea consecințe grave în lipsa imunizării în prealabil. Cum se transmite malaria, ce manifestări are și cum poți afla dacă ești infectat?

Malaria este o boală infecțioasă care apare cu frecvență crescută în zonele tropicale și subtropicale. Afecțiunea prezintă o importanță deosebită pentru sănătatea publică, iar evoluția ei poate fi fatală.

Cauze

Malaria este cauzată de un parazit (Plasmodium malariae, Plasmodiul falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium knowlesi) care ajunge în organism în urma înțepăturii de țântar din genul Anopheles. Potrivit hopkinsmedicine, parazitul trece din circulația sângelui în ficat într-o oră, infectează celulele roșii timp de câteva zile și ulterior se răspândește și la celelalte celule roșii.

Boala apare adesea la persoanele care călătoresc în țările exotice (Africa, Asia, America Centrală, America de Sud) și poate fi transmisă și de la mamă la făt. Uneori, malaria se poate transmite și în urma contactului cu sângele infectat, dar aceste cazuri sunt rare.

Vezi și: Dr. Daciana Toma: Serviciile de prevenție în contract cu Casa de Asigurări, aproape ÎNGROPATE

Simptome

Manifestările malariei sunt asemănătoare cu cele din gripă. Mayo Clinic enumeră următoarele simptome:

-febră;

-stare generală de disconfort;

-dureri de cap (cefalee);

-greață și vărsături;

-diaree;

-dureri abdominale;

-dureri musculare și articulare;

-oboseală persistentă;

-dificultăți în respirație;

-creșterea frecvenței cardiace

-tuse

Alte simptome se referă la complicațiile malariei și includ: anemie, insuficiență renală, insuficiență hepatică, convulsii, comă și moarte. 

Persoanele care nu se imunizează înainte de călătoriile în țările cu risc prezintă o predispoziție crescută la malarie. De asemenea, copiii, persoanele în vârstă și femeile însărcinate au șanse mai mari de a se infecta.

Diagnostic și tratament

Malaria este o problemă de sănătate publică și este suspicionată de fiecare dată când apar simptome după concediile în zonele tropicale și subtropicale. Medicul va pune o serie de întrebări, va face un examen clinic și va face anumite teste de sânge pentru stabilirea diagnosticului.

În cazul în care diagnosticul de malarie este pozitiv, medicul va stabili un protocol de tratament potrivit. Trebuie menționat faptul că terapia împotriva malariei este mult mai eficientă atunci când este începută încă de la primele simptome. Din acest motiv, cei care prezintă manifestări caracteristice trebuie să se prezinte rapid la medicul specialist pentru a confirma sau a infirma boala.

Tratamentul medicamentos va urmări eliminarea parazitului din organism și va adresa simptomele bolii. Medicamentele antimalarice sunt recomandate înaintea călătoriilor în zonele cu risc.

Vezi și: Adda, despre Borelioză: E mizeria din tine care vrea să trăiască. Niște viermișori care circulă liberi prin corpul tău

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel