Vaccinarea anti-COVID a persoanelor peste 60 de ani, obligatorie în Grecia

Adisa Codruț |
Data publicării:

Oficialii greci susțin că vaccinurile anti-COVID vor deveni obligatorii pentru persoanele peste 60 de ani.

Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a declarat marţi, 30 noiembrie, că vaccinurile împotriva COVID-19 vor deveni obligatorii pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani. Măsura va fi impusă ca urmare a necesităţii instituirii unor restricţii suplimentare pentru a ţine sub control propagarea coronavirusului.

''Grecii de peste 60 de ani trebuie să se programeze pentru prima doză de vaccin până pe 16 ianuarie. Vaccinarea acestora este de acum încolo obligatorie”, a spus premierul într-o declaraţie în consiliul de miniştri. Măsura nu a fost încă votată de Parlament.

Premieurl susține că peste 500.000 de greci cu vârsta peste 60 de ani refuză în continuare să se vaccineze, ajungând deseori la spital şi ''îngreunând tratarea altor boli grave”. ”Persoanele care vor refuza în continuare să se vaccineze vor trebui să plătească o amendă lunară de 100 de euro. (...) Este vorba despre o măsură de protecţie, nu de pedeapsă'', a declarat Mitsotakis.

Vaccinurile, testele şi distanţarea socială ''sunt răspunsul, nu lockdown-ul'', a mai spus el. Guvernul nu a dat curs apelurilor experţilor sanitar în favoarea unor măsuri de protecţie suplimentare şi a adoptării unor restricţii de circulaţie, chiar şi în rândul persoanelor vaccinate în apropierea sărbătorilor de sfârşit de an.

Pandemia a făcut peste 18.000 de decese în Grecia, unde rata mortalităţii a crescut accentuat în noiembrie. Peste 650 de persoane sunt internate la ATI în spitalele din Grecia, arată Agerpres. 

Măsura vine și în contetxul apariției noii tulpini sud-africane a COVID. Noua variantă a virusului creează îngrijorare în toată lumea, mai ales după ce s-a descoperit că are atât de multe mutații care o fac mult mai contagioasă. Mai multe țări au oprit zborurile spre și dinspre Africa de Sud, acolo unde a fost identificată noua variantă, iar unele țări europene au intrat deja în lockdown. Alte state iau în calcul să instituie o săptămână de carantină după sărbători,pentru a limita răspândirea virusului. 

Întrebat dacă în România, unde valul patru este în remisie, există vreun pericol de sărbători, Cătălin Țucureanu, cercetător ştiinţific în imunologie şi vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, a explicat la Digi 24: „Pericolul există întotdeauna, a existat de la începutul pandemiei. România se află acum într-o situație ceva mai norocoasă, deși suntem încă la un număr destul de mare de cazuri pe zi, ele sunt în scădere. Evident că trebuie să avem grijă la ce facem în perioada următoare, cum ne întâlnim, să ne expunem cât mai puțin riscului, să continuăm să purtăm masca în spațiile interioare aglomerate, să evităm spațiile aglomerate, să evităm interacțiunea cu un număr foarte mare de persoane în condiții care ar putea duce la răspândirea virusului. Dar este dificil de prezis ce s-ar putea întâmpla pe viitor”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel