Vaccinurile anti COVID și eficiența lor în fața tulpinei Omicron. Opinia directorului companiei Moderna

Florina Pop |
Data publicării:
Vaccin
Vaccin

Directorul companiei farma Moderna, Stephane Bancel, susține că vaccinurile anti-COVID existente vor fi mai puțin eficiente în fața noii  tulpine COVID din Africa de Sud, Omicron.

Odată cu apariția noii tulpine COVID din Africa de Sud, denumită Omicron, specialiștii se întreabă cât de eficace sunt actualele vaccinuri anti-COVID. Unii oameni de știință se așteaptă ca vaccinurile existente împotriva COVID-19 vor fi mai puţin eficiente împotriva variantei Omicron. Directorul companiei farmaceutice Moderna, Stephane Bancel, declara, pentru Financial Times, că va exista o ''scădere semnificativă'' a eficacităţii vaccinurilor:

”'Toţi oamenii de ştiinţă cu care am vorbit (...) spun ''nu va funcţiona''', a afirma acesta. El a mai zis că va fi nevoie de mai multe luni pentru a crea un nou vaccin și că abia pentru două săptămâni se vor cunoaște datele privind eficacitatea serurilor anti-COVID-19 actuale.

Afirmațiile directorului Moderna vin în contextul întâlnirii de luni a miniştrilor Sănătăţii din G7, grupul celor mai dezvoltate şapte economii ale lumii, într-o ședință de urgenţă pentru a discuta pe tema acestei noi variante de coronavirus care se propagă la nivel global şi care a determinat din nou anumite ţări să-şi închidă frontierele.

Reprezentanții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au declarat că noua variantă de coronavirus prezintă un ''risc foarte ridicat'' la nivel global.

Directorul Moderna mai susține că cercetătorii sunt îngrijoraţi întrucât 32 din cele 50 de mutaţii descoperite la varianta Omicron se află în proteina spike, cheia de intrare a virusului în organism. Potrivit acestuia, vaccinul actual nu va avea ''acelaşi nivel de eficacitate ca împotriva variantei Delta''. Compania citată și-a manifestat public intenția intenţia de a dezvolta o doză de rapel specifică pentru această nouă variantă. Un anunț similar a făcut și compania americană Pfizer, arată Moderna. 

Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă 'un risc foarte ridicat' la nivel mondial, a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), subliniind însă că persistă numeroase incertitudini în ce priveşte periculozitatea şi transmisibilitatea variantei.

”Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron', subliniază OMS într-un document tehnic publicat luni, care emite recomandări autorităţilor pentru a încerca să împiedice răspândirea noii variante virale. ”Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată. (...) În funcţie de aceste caracteristici, ar putea să existe vârfuri viitoare de COVID-19, cu potenţiale consecinţe severe în funcţie de diferiţi factori şi, în special, de locurile unde aceste vârfuri s-ar produce', adaugă OMS, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel