Vaccinurile COVID-19 Pfizer și Moderna NU afectează fertilitatea bărbaților. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Centre de vaccinare noi      FOTO unsplash
Centre de vaccinare noi FOTO unsplash

Un studiu publicat în Jurnalele Asociației Medicale Americane (JAMA) arată că vaccinurile de la Pfizer și Moderna nu afectează fertilitatea bărbaților.  

Un studiu publicat în JAMA (link direct studiu) arată că numărul de spermatozoizi și calitatea spermei în cazul bărbaților tineri și sănătoși nu sunt afectate după rapelul cu vaccinurile COVID-19 produse de Pfizer și Moderna.

„Avem acum dovada care ar trebui să vă garanteze că este extrem de redus riscul ca imunizarea să vă afecteze negativ numărul de spermatozoizi", declară dr. David Cohen, co-director al Institutului pentru Reproducere Umană din Chicago, citat de CNN.
Dr. Cohen nu a fost implicat în studiul publicat de JAMA, însă a colaborat la un efort de cercetare sistematic, conform căruia noul coronavirus nu se transmite pe cale sexuală.

Studiul publicat în JAMA a comparat mostrele de spermă prelevate înainte de prima doză de vaccin și la 70 de zile după rapel, de la 45 de bărbați cu vârste între 25 și 31 de ani, monitorizați în prealabil să nu prezinte probleme de fertilitate.

Comparația mostrelor recoltate în cele două etape a vizat volumul, concentrația, mobilitatea și numărul total de spermatozoizi. Calitatea spermei nu s-a schimbat la bărbații care au făcut cele două vaccinuri bazate pe ARN mesager

„Nu am găsit nicio modificare în parametrii caracteristici ai spermei prelevate de la bărbați tineri și sănătoși, care au primit ambele doze de vaccin bazat pe ARN mesager”, a precizat dr. Ranjith Ramasamy, autor al studiului și director pentru medicină reproducătoare masculină în cadrul University of Miami Health System.

Dr. Ramasamy spune că mecanismul de funcționare a acestor două vaccinuri este similar, în pofida materialului genetic diferit. „Nu credem că ar trebui să avem alte rezultate cu celelalte vaccinuri”, a estimat el.

Specialiștii spun că aceste date, generate pe baza unui lot restrâns de participanți, trebuie confirmate de studii mai ample, care să includă bărbați de vârste diferite.

Dacă vaccinul nu afectează sperma, coronavirusul o face

Veștile îmbucurătoare referitoare la fertilitate și vaccinarea anti-COVID sunt dublate de alte informații, care spun că acest coronavirus, SARS CoV-2, care a provocat actuala pandemie, poate fi dăunător capacității masculine de reproducere, notează Antena3.

Un studiu restrâns publicat la începutul acestui an arată cum COVID-19 poate fi dăunător pentru tractul reproducător masculin. Rezultatele indică o creștere semnificativă a inflamației și stresului oxidant la celulele spermatozoide ale bărbaților infectați cu COVID-19. Concentrația, mobilitatea și forma spermatozoizilor au fost, de asemenea, afectate negativ de coronavirus. Impactul crește cu severitatea bolii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel