Valeriu Gheorghiță: În 11 centre de vaccinare anti-COVID sistează temporar activitatea; în 127 - program redus la jumătate

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccinare COVID-19. Foto: Pixabay
Vaccinare COVID-19. Foto: Pixabay

Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), col.dr. Valeriu Gheorghiță, a anunțat, marți, în conferința săptămânală de presă, că în 11 centre de imunizare activitatea va fi sistată temporar, în 127 - programul va fi redus la jumătate, iar 70 de fluxuri au fost închise în contextul în care în circa 45% dintre cazuri centrele erau folosite la mai puțin de jumătate din capacitate.

Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), col.dr. Valeriu Gheorghiță, a precizat că a fost finalizată în cursul săptămânii precedente evaluarea eficienței centrelor de vaccinare anti-COVID.

„În circa 45% din cazuri, centrele vaccinau la mai puțin de jumătate din capacitatea fluxului, tocmai de aceea am propus către fiecare Direcție de sănătate publică județeană măsuri țintite, fie de reducere a programului de lucru și disponibilizarea echipelor mobile către activități de vaccinare cu sprijinul lor, în mod deosebit, în rural sau alte tipuri de activități de vaccinare tip maraton sau alte evenimente în locații atipice sau chiar sistarea temporară a activității pentru anumite centre”, a explicat șeful CNCAV.

Potrivit acestuia, nu se dorește închiderea definitivă a centrelor de vaccinare deoarece este foarte greu de anticipat care va fi evoluția din punct de vedere epidemiologic în următoarele luni, iar acestea trebuie să fie pregătite să fie reactivate la nevoie.

„Ca atare, în urma propunerilor primite de la DSP în 11 centre de vaccinare activitatea va fi sistată temporar, de asemenea, se reduce programul de lucru în 127 de centre de vaccinare și au fost închise 70 de fluxuri din centre de vaccinare care au peste trei sau peste patru fluxuri la care activitatea era redusă și concordantă cu numărul de fluxuri care au rămas active”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

El a precizat că la nivelul fiecărui centru de vaccinare va fi afișat programul de lucru într-un loc vizibil, în zona de intrare. De asemenea, programul de lucru va fi actualizat și în platforma de programare.

„Fiecare DSP informează, prin intermediul CNCAV, STS care face această actualizare a programului de lucru în centre”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.
Președintele CNCAV a menționat că, în ultimele săptămâni, s-a înregistrat o reducere "progresivă" a numărului de persoane vaccinate anti-COVID.

„Este foarte important să avem un echilibru între cantitatea de vaccinuri care este livrată României și consumul vaccinurilor. După cum știm, în ultimele săptămâni, s-a înregistrat o reducere progresivă a numărului de persoane vaccinate cel puțin cu doza I, în condițiile în care s-au menținut livrările conform calendarului propus cu un număr important de doze, așa încât la acest moment avem un procent de circa 60% rată de utilizare a vaccinurilor recepționate de România din aproape 15 milioane de doze. Ca atare, este important să evităm ieșirea din termenul de valabilitate a dozelor și să avem totuși un număr semnificativ de doze care să poată să fie stocate pe termen lung, atât cât permite intervalul de valabilitate, așa încât să reacționăm, pe de-o parte, la noul val de îmbolnăviri dacă acesta va fi și în România și, pe de altă parte, de a asigura pe mai departe buna funcționare a campaniei de vaccinare”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel