Variola maimuței, alertă la nivel global. OMS: Obiectivul este de a sprijini țările să limiteze transmiterea și să oprească epidemia

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
variola maimutei - FOTO: Freepick
variola maimutei - FOTO: Freepick

Variola maimuței se transmite pe toate continentele. OMS cere sprijinul tuturor statelor membre.

Variola maimuței a alertat autoritățile sanitare. OMS a convocat Comitetul de Urgență. Se caută soluțiile optime pentru a opri răspândirea virusului. 

De altfel, la nivel mondial a fost raportat un deces. 

”Cu puțin peste șase săptămâni în urmă, OMS a fost notificată cu privire la un grup familial de trei cazuri de variola maimuței fără nicio călătorie recentă în afara Regatului Unit.

De atunci, peste 3200 de cazuri confirmate de variola maimuței și un deces au fost raportate la OMS, din 48 de țări, inclusiv Nigeria, și în cinci regiuni ale OMS”, arată OMS.

Vezi și: Miopia, tulburare de vedere. Medic: Nu se vindecă spontan

Transmitere este subestimată

”Epidemia din țările nou afectate continuă să fie în primul rând în rândul bărbaților care întrețin relații sexuale cu bărbați și care au raportat recent sex cu parteneri noi sau multipli.

Transmiterea de la persoană la persoană este în curs de desfășurare și este probabil subestimată. În Nigeria, proporția femeilor afectate este mult mai mare decât în alte părți și este esențial să înțelegem mai bine cum se răspândește boala acolo.

În plus, până în acest an, aproape 1.500 de cazuri suspecte de variola maimuței și aproximativ 70 de decese au fost raportate în Africa Centrală, în principal în Republica Democrată Congo, dar și în Republica Centrafricană și Camerun.

Puține dintre aceste cazuri sunt confirmate și se cunosc puține lucruri despre circumstanțele lor. În timp ce epidemiologia și clada virală în aceste cazuri pot fi diferite, este o situație care nu poate fi ignorată”, mai notează OMS. 

Vezi și: Adenomul de prostată, cauze și tratament. Cei mai afectați: fumătorii, cei care consumă alcool excesiv ori au o dietă dezechilibrată

OMS solicită tuturor statelor membre să facă schimb de informații 

Organizația Mondială a Sănătății face apel la toate statele membre să furnizeze informații despre evoluția bolii. Se solicită anchete epidemiologice pentru a putea preveni răspândirea infecțiilor. 

”Avem nevoie de găsirea cazurilor, urmărirea contacților, investigații de laborator, secvențierea genomului și punerea în aplicare a măsurilor de prevenire și control al infecțiilor; 

Avem nevoie de informații despre diferitele clade ale virusului variola maimuței; 

Avem nevoie de definiții clare de caz pentru a ajuta la identificarea și raportarea infecțiilor;

Și avem nevoie ca toate țările să rămână vigilente și să își consolideze capacitățile de a preveni transmiterea ulterioară a variolei maimuței. Este probabil ca multe țări să fi ratat oportunități de a identifica cazuri, inclusiv cazuri în comunitate fără călătorii recente. 

Obiectivul OMS este de a sprijini țările să limiteze transmiterea și să oprească epidemia cu instrumente de sănătate publică testate și testate, inclusiv supravegherea, depistarea contacților și izolarea pacienților infectați. 

În prezent, în timp ce bărbații care fac sex cu bărbați au fost cei mai afectați în aceste noi focare, există, de asemenea, riscuri de boală severă pentru persoanele imunocompromise, femeile însărcinate și copiii dacă sunt infectați”, mai notează OMS.

Vezi și: Variola maimuței, bilanț, 23 iunie. Al șaselea caz confirmat în România

Risc pentru lucrătorii din domeniul medical

Există, de asemenea, unele riscuri pentru lucrătorii din domeniul sănătății dacă nu poartă echipament individual de protecție adecvat, potrivit OMS.

”Astfel, deși cele mai multe cazuri de până acum în țările nou afectate au fost identificate la bărbați care întrețin relații sexuale cu bărbați, OMS a solicitat intensificarea supravegherii în cadrul comunității mai largi.

De asemenea, trebuie să lucrăm împreună ca o comunitate internațională pentru a genera datele clinice necesare privind eficacitatea clinică și siguranța vaccinurilor și tratamentelor împotriva variolei maimuței și pentru a asigura distribuția echitabilă a acestora”, mai notează OMS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel