Veste bună! Rezervă globală de vaccinuri, creată urgent. Cine va avea acces la ea

Vaccinare anti COVID-19. Foto: Spitalul Militar Central
Vaccinare anti COVID-19. Foto: Spitalul Militar Central

O rezervă mondială de urgenţă conţinând 500.000 de doze de vaccin anti-Ebola va fi creată în curând pentru a permite guvernelor lumii să reacţioneze cu rapiditate în timpul unor potenţiale epidemii viitoare, au anunţat, marţi, 12 ianuarie, reprezentanţii Alianţei pentru vaccinuri Gavi, un parteneriat public-privat care a contribuit la imunizarea a 50% dintre copiii de pe planeta noastră împotriva unora dintre cele mai ucigaşe boli cunoscute, informează AFP.

Ţările cu venituri mici vor avea acces la această rezervă mondială în regim de gratuitate, au precizat reprezentanţii acestei organizaţii internaţionale, al cărei sediu general se află la Geneva. Aceleaşi ţări vor beneficia şi de un sprijin pentru costurile operaţionale generate de organizarea unui program de vaccinare.

"Creând un stoc de 500.000 de doze de vaccin anti-Ebola, accesibil tuturor acestor ţări, putem să contribuim la prevenirea deceselor şi să punem capăt, cu rapiditate, epidemiilor din viitor", a declarat Seth Berkley, directorul general al Gavi.

Dozele vor fi stocate la Basel, un oraş din Elveţia.

Peste 300.000 de persoane au fost vaccinate în timpul epidemiilor de Ebola din provinciile Nord Kivu şi Ituri din Republica Democrată Congo. Acea campanie de vaccinare a pus capăt în iunie 2020 unei perioade de criză sanitară ce a durat doi ani.

Dezvoltarea vaccinului anti-Ebola a fost accelerată după cea mai gravă epidemie cauzată de această boală extrem de ucigaşă, care a început în decembrie 2013 în Guineea şi s-a răspândit apoi în Liberia şi Sierra Leone.

Epidemia a făcut peste 11.300 de victime dintr-un total de aproape 29.000 de cazuri înregistrate, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a declarat încheierea epidemiei în martie 2016.

Dezvoltarea rapidă a unui vaccin împotriva Ebola, în cadrul acordurilor dintre Gavi şi compania producătoare, "a creat un precedent pentru dezvoltarea şi producţia accelerată de vaccinuri contra maladiei COVID-19", a subliniat Seth Berkley.

Ce va conține stocul de vaccinuri anti-Ebola

 

Stocul de vaccinuri anti-Ebola va conţine doze produse de compania farmaceutică americană Merck. Livrarea acestor doze este finanţată cu 20 de milioane de dolari de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

O purtătoare de cuvânt de la Gavi a declarat pentru AFP că va fi nevoie de "câţiva ani" pentru ca stocul de 500.000 de doze să fie constituit.

Rata de mortalitate a maladiei Ebola este de aproximativ 50%, dar poate să ajungă la 90% din totalul persoanelor infectate în timpul anumitor epidemii. Boala se manifestă prin febră şi dureri musculare, urmate de greţuri, diaree, erupţii cutanate, hemoragii interne şi externe şi insuficienţă renală.

În noiembrie 2020, Republica Democrată Congo a declarat încheierea celei mai recente epidemii de Ebola de pe teritoriul său, care a făcut 55 de victime în aproape şase luni în provincia Equateur. Peste 40.000 de persoane fuseseră vaccinate, notează Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel