Vitamina D, legătura cu cancerul de prostată agresiv. Explicații

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Vitamina D are legătură cu cancerul
Vitamina D are legătură cu cancerul

Nivelul vitaminei D ar putea fi văzut ca un marker pentru riscul de extindere a cancerului de prostată. Un studiu arată o legătură între forma agresivă a cancerului și nivelul scăzut al vitaminei.

Un studiu publicat de Journal of Clinical sugerează că nivelul scăzute de vitamina D poate ajuta la prezicerea cancerului de prostată agresiv.

Cancerul agresiv este definit de un scor Gleason de opt până la zece, ceea ce indică dacă celulele canceroase sunt mai predispuse la răspândire sau dacă cancerul s-a extins în afara prostatei.

Studiul a implicat 190 de bărbați cu vârsta medie de 64 de ani, care au suferit o intervenție chirurgicală pentru  îndepărtarea prostatei.

După operație, nivelul vitaminei D era scăzut la o categorie de pacienți

După intervenția chirurgicală, cei 87 de bărbați cărora li s-a descoperit că au forme mai agresive de cancer de prostată au fost mai susceptibile de a avea niveluri scăzute de vitamina D în sânge (sub 30 nanograme pe mililitru).

Deși acest studiu a arătat doar o asociere, cercetătorii cred că nivelul scazut de vitamina D ar putea fi folosit ca un biomarker valoros și ar ajuta oamenii și medicii să decidă dacă să ia în considerare supravegherea activă, în care cancerul este monitorizat pentru a se urmărieventualele schimbări, în loc să opteze pentru intervenții chirurgicale.

Articolul original poate fi citit AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel