Vitamina D, legătura cu cancerul de prostată agresiv. Explicații

Adisa Codruț / 09 Martie 2019 / 09:09
Vitamina D are legătură cu cancerul
Vitamina D are legătură cu cancerul

Nivelul vitaminei D ar putea fi văzut ca un marker pentru riscul de extindere a cancerului de prostată. Un studiu arată o legătură între forma agresivă a cancerului și nivelul scăzut al vitaminei.

Un studiu publicat de Journal of Clinical sugerează că nivelul scăzute de vitamina D poate ajuta la prezicerea cancerului de prostată agresiv.

Cancerul agresiv este definit de un scor Gleason de opt până la zece, ceea ce indică dacă celulele canceroase sunt mai predispuse la răspândire sau dacă cancerul s-a extins în afara prostatei.

Studiul a implicat 190 de bărbați cu vârsta medie de 64 de ani, care au suferit o intervenție chirurgicală pentru  îndepărtarea prostatei.

După operație, nivelul vitaminei D era scăzut la o categorie de pacienți

După intervenția chirurgicală, cei 87 de bărbați cărora li s-a descoperit că au forme mai agresive de cancer de prostată au fost mai susceptibile de a avea niveluri scăzute de vitamina D în sânge (sub 30 nanograme pe mililitru).

Deși acest studiu a arătat doar o asociere, cercetătorii cred că nivelul scazut de vitamina D ar putea fi folosit ca un biomarker valoros și ar ajuta oamenii și medicii să decidă dacă să ia în considerare supravegherea activă, în care cancerul este monitorizat pentru a se urmărieventualele schimbări, în loc să opteze pentru intervenții chirurgicale.

Articolul original poate fi citit AICI.

 

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy