Vitamine cu proprietăți anti-fungice

Georgiana Ioniță / 21 dec 2019 / 09:51

Infecțiile fungice cauzează probleme grave de sănătate doar în cazul unui sistem imunitar slab,. Aceste infecții dispar de obicei singure, deoarece corpul are propriul sistem de apărare. Anumite vitamine au însă caracteristici anti-fungice puternice și pot ajuta la prevenirea și tratarea infecțiilor fungice.

Vitamina D are beneficii antimicrobiene potențiale împotriva diferiților agenți patogeni, inclusiv ciuperci, potrivit unui review publicat în numărul din octombrie 2011 al revistei Dermato Endocrinologie. Autorii scriu că vitamina D poate reduce riscul de infecție. Dacă aveți deja o infecție fungică, este însă mai puțin clar dacă vitamina D o poate trata, potrivit recenziei. Există dovezi că doze mari de vitamina D reduc activitatea anumitor ciuperci, dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru, notează Livestrong.

Vitamina B-3

Vitamina B-3 exercită o activitate anti-fungică puternică, iar cercetătorii consideră că poate servi ca un potențial tratament anti-fungic. Cu toate acestea, sunt necesare studii umane pentru a confirma acest lucru. Candida albicans, o cauză comună a infecțiilor fungice, folosește o enzimă cunoscută sub numele de Hst-3 pentru a crește și a se înmulți. Într-un experiment pe animale cercetătorii au descoperit că o formă de vitamina B-3 numită nicotinamidă a redus semnificativ capacitatea candidei albicans de a crește și de a provoca infecții. Studiul a fost publicat în ediția din iulie 2010 a revistei Nature Medicine.

Vitamina C

Cercetătorii au efectuat un studiu pe eprubetă pentru a evalua activitatea anti-fungică a vitaminei C, cu rezultate pozitive. Studiul publicat într-o ediție din 2014 a celulei eucariote a constatat că vitamina C suprima activitatea Candidei albicans prin interferarea proceselor necesare pentru ca ciupercile să crească și să se dezvolte. De asemenea, perturbă expresia genică necesară pentru tranziția C. albicans către alte stadii de creștere. Împiedicarea dezvoltării împiedică C. albicans să provoace infecții. Sunt necesare studii suplimentare la om pentru a evalua efectul vitaminei C ca anti-fungice.

 
Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy