Vrei nasul perfect? De câte ori te operezi, ca să nu pățești ca Michael Jackson

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Regretatul cântăreț Michael Jackson se spune că ar fi făcut peste 100 de intervenții chirurgicale la față
Regretatul cântăreț Michael Jackson se spune că ar fi făcut peste 100 de intervenții chirurgicale la față

Îți dorești nasul drept, subțire și eventual un pic cârn? Nu-l vei avea niciodată așa cum ți-l imaginezi, indiferent de cine, unde, cum și de câte ori îți face operația de remodelare a nasului! Un cunoscut medic ORL-ist ne spune exact de ce nu se poate și cum riscăm să pățim ca Michael Jackson!

Oricât de mult ne-am dori să ne privim în oglindă după o operație de remodelare a nasului – rinoplastie - și să ne trezim că avem nasul exact ca al vreunei actrițe favorite, asta nu o să se întâmple niciodată. Oricine ne-ar opera și de oricâte ori ne-ar opera. Dintr-un motiv simplu, pe care nu-l putem controla, a explicat, EXCLUSIV, la DC News și DC Medical, dr George Mincu, medic primar ORL și doctor în medicină, șeful Departamentului ORL și Chirurgie Cervico-Facială de la Spitalul Clinic Sanador.

Organismul nu stă pe loc, evoluează continuu

„Noi suntem niște organisme vii, evoluăm de la naștere până la adânci bătrâneți. Se modifică aspectul, structura, tonusul muscular, tegumentul. Toate suferă în permanență modificări. (...) E vorba de fapt de reacția fiecărui organism în parte. Ulterior operației pot apărea diverse modificări, retracții spre exemplu și nasul nu va mai arată la fel ca la început. Dacă un nas imediat după operație arăta foarte bine, nu va mai fi la fel după șase luni - cam un an, acesta fiind un interval când se termină modificările reparatorii și avem, să-i spunem, o formă finală a aspectului nazal", a explicat specialistul.

E inutil, așadar, să venim cu poze cu actrițe, dar nici nu ne ajută dacă cerem simulări pe computer.

„Când un pacient vine la consultație, primul lucru pe care-l facem este să aflăm ce-și dorește și apoi să vedem și dacă este realizabilă dorința sa. (...) Mulți pacienți au văzut că se poate face o simulare a rezultatelor operației pe computer. Și solicită această stimulare. Ea a apărut în America, numai că și acolo au constatat, după o vreme, că nu reușesc niciodată nasurile operate să iasă așa cum erau ele simulate pe computer. (...) Și au renunțat la ea", arată dr. George Mincu.

Dacă te uiți la poze și simulări, riști să fii dezamăgit

Apoi, chiar dacă nasul remodelat e subțire și frumos, nu toți pacienții sunt mulțumiți. Iar motivul ține de psihicul lor.

„Unii au trăit ani de zile privindu-și acea imagine în oglindă. Și s-a obișnuit cu ea. Dar undeva în minte li s-a înfiripat ideea că poate dacă-și schimbă nasul, ar arăta mai bine. Și când vede schimbarea, deși ea este – să spunem noi – bună, pacientul nu se recunoaște, are un șoc. Nu e mulțumit. Pentru că în anumite cazuri modificarea poate fi majoră", notează specialistul.

Riscul în astfel de situații este ca pacientul să vrea să se opereze iar și iar, tot sperând să atingă perfecțiunea mult visată. „Sunt cazuri care au exagerat în dorința aceasta a lor. Cum este celebrul Michael Jackson", arată medicul ORL-ist.

Regretatul cântăreț, care era obsedat să pară alb, și-a operat de atâtea ori nasul (și restul feței, de altfel) încât în timpul unui concert acesta pur și simplu i-ar fi căzut!

De câte ori poți să-ți operezi nasul

„Organismul nostru nu suportă intervenții și reintervenții. Orice intervenție este urmată ulterior de niște cicatrici, niște fibroze, niște procese reparatorii, cu schimbarea vascularizației zonei respective, și tot intervenind acolo, la un moment dat nu se mai hrănește bine zona respectivă, se necrozează, moare, și ce ne facem?", detaliază dr George Mincu.

Specialistul spune că există o limită până la care un medic poate să opereze nasul unei persoane și că de aceea intervenția trebuie extraordinar de bine gândită.

„Există din punctul de vedere al numărului de intervenții așa-numita rinoplastie primară, când se intervine pentru prima oară, sau rinoplastiile secundare, care se fac pentru mici corecții. Chiar și în America, pe studii mari, cam 10% dintre cazuri sunt rinoplastii secundare. Nu e un procent foarte mic, dar nu e nici atât de mare cum ne-am aștepta. De asta trebuie din prima stabilit foarte bine planul operator. (...) S-au dezvoltat o serie de tehnici chirurgicale care ne permit ca încă din rinoplastia primară să găsim o formă și o stabilitate a nasului care să se mențină în timp (...)".

Sunt, însă, și cazuri celebre de vedete care, deși poate că ar fi avut nevoie de o rinoplastie, nu s-au operat niciodată. „Spre exemplu, Gérard Depardieu. Vă închipuiți cum ar arăta el cu un năsuc mic, drept? Poate ar fi caraghios. Un alt exemplu este Barbra Streisand, care a fost mândră de nasul ei", arată dr George Mincu.

Care sunt riscurile rinoplastiei și ce poți să pățești în timpul operației, în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel