10 afecțiuni care provoacă HALUCINAȚII

Dana Lascu |
Data publicării:
Halucinații. Foto: Pixabay
Halucinații. Foto: Pixabay

Halucinații poți avea din mai multe motive, iar ele pot fi de mai multe tipuri. Le le aveți atunci când credeți că vedeți, simțiți, auziți, mirosiți sau gustați lucruri care nu sunt acolo. Iată ce afecțiuni le pot provoca:

Tipuri de halucinații

Halucinațiile pot fi auditive, vizuale, olfactive și gustative. Halucinațiile auditive te fac să auzi voci sau sunete. Cele vizuale te fac să vezi obiecte imaginare sau să vezi diferit obiectele reale. Halucinațiile olfactive te fac să crezi că simți mirosuri pe care doar tu le poți mirosi, iar halucinațiile tactile pot face să pară că pe pielea ta se târăsc tot felul de insecte, în timp ce halucinațiile gustative îți dau gusturi ciudate în gură. Iată ce afecțiuni le pot provoca: 

1) Diabet

S-ar putea să începeți să halucinați când nivelul de zahărdin sânge (glicemia) este foarte mare pentru o lungă perioadă de timp. Dacă are peste 600 de miligrame pe decilitru (mg / dl), este posibil să aveți sindrom hiperglicemic hiperosmolar(sau sindrom hiperglicemic hiperosmolar, complicație gravă a diabetului de tip 2). Aceasta este o complicație poate provoca sete extremă, febră, confuzie și halucinații. Aveți nevoie urgent de tratament. 

2) Schizofrenie

Schizofrenicii aud voci, este un simptom obișnuit pentru boala lor. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu schizofrenie au acest simptom. Unii au și halucinații vizuale. 

3) Boala Alzheimer

Modificările care se petrec în creierul pacienților cu boala Alzheimer pot duce la halucinații. De asemenea, s-ar putea să fie paranoici sau să ceară că oamenii vor să îi prindă. 

4) Boala Parkinson

Peste jumătate dintre persoanele cu Parkinson au halucinații. De obicei e vorba de halucinații vizuale. Uneori acestea apar și la persoane cu alte tipuri de demență, cum ar fi corpul Lewy. 

5) Migrenă

O migrenă cu aură vă face să vedeți sclipiri de lumină sau să aveți pete oarbe sau alte modificări ale vederii. S-ar putea să vă simțiți amorțit sau să aveți furnicături în mâini și pe față. Aceste simptome apar de obicei cu aproximativ o oră înainte de durerea de cap. Experții cred că aurele pot fi ca o undă electrică sau chimică în partea de viziune a creierului tău. 

6) Tumoră pe creier

Confuzia mentală este un simptom comun la cei care au tumoră pe creier. Tumorile cerebrale pot duce la uitare, probleme de vorbire sau schimbări de dispoziție. De asemenea, pot provoca halucinații vizuale. S-ar putea să vedeți lucruri care nu există sau să acționați altfel decât de obicei. 

7) Sindromul Charles Bonnet

Aceasta este o boală provoacă halucinații vizuale la persoanele cu pierderea vederii. Medicii cred că se pot întâmpla deoarece creierul continuă să proceseze imagini, chiar dacă pacienții nu le mai pot vedea efectiv. Ele dispar odată ce vederea revine. Dacă pacientul rămâne orb permanent, poate învăța modalități de a bloca halucinațiile. 

8) Probleme de somn

Anumite condiții de somn provoacă halucinații. Sunt de obicei halucinații vizuale care se petrec în timp ce adormi sau te trezești. Seamănă mult cu visele, dar par mai reale. Un specialist în somn vă poate ajuta cu modificările stilului de viață sau cu medicamente care le pot ușura.

9) Febră

Copiii au uneori halucinații când au febră mare, care dispar de obicei în câteva minute. Scăderea febrei le oprește. 

10) Infecție

Unele infecții grave sau boli precum meningita sau șocul septic pot declanșa halucinații. Odată ce infecția este eliminată, halucinațiile ar trebui să dispară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel