10 emoţii negative care te îmbolnăvesc. Impact semnificativ

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:

Emoțiile negative sunt cele pe care, de obicei, nu le găsim plăcute de experimentat. Emoțiile negative pot fi definite ca o emoție neplăcută sau nefericită față de un eveniment sau persoană. Dacă o emoție te descurajează și te trage în jos, atunci cel mai probabil este o emoție negativă.

 

Emoțiile negative ne pot îmbolnăvi. Emoțiile reprimate (în special cele temătoare sau negative) pot distruge energia mentală și pot duce la probleme de sănătate. Atitudinile negative și sentimentele de neputință pot crea stres cronic, care supără echilibrul hormonal al corpului, epuizează substanțele chimice cerebrale necesare fericirii și dăunează sistemului imunitar. Stresul cronic ne poate reduce durata de viață. 

Care sunt aceste emoții negative cu impact asupra organelor și sănătății:

1. Mânie

Această emoție negativă slăbește ficatul și poate duce la boli hepatice.

2. Dezamăgire

Atunci când starea de dezamăgire persistă sau rămâi mereu cu un gust amar față de trecut, rinichii și inima se pot îmbolnăvi. 

3. Frică

Sentimentul de frică este unul dintre cele mai dăunătoare. Te "paralizează", crește nivelul de adrenalină și poate influența sistemul imunitar. Frica slăbește rinichii. 

 

4. Anxietate

Are un impact major asupra stomacului, generând dureri severe, dar afectează, totodată, și splina.

5. Tristețe

Tristețea afectează plămânii, ducând la dificultăți de respirație, inima (boli cardiovasculare). Organismul obosește mult mai ușor, dacă suferi de tristețe. Totodată, este responsabilă de apariția depresiei. 

6. Stres

Una dintre cele mai cumune emoții negative, stresul slăbește creierul și inima, dar și sistemul imunitar. Stresul cronic afectează, la modul general, buna funcționare a organismului.

7. Furie

Furia (ostilitatea) slab gestionată sau reprimată este legată de o serie de afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, boli cardiovasculare, tulburări digestive și infecții.

8. Depresie

Depresia este o tulburare cerebrală care poate duce la angoasă emoțională. Această stare crește riscul de apariție a mai multor boli și slăbește sistemul imunitar. De asemenea, provoacă insomnie. Depresia și expunerea la stres duc la riscul unui infarct. O persoană deprimată poate avea, de asemenea, probleme cu memoria sau cu luarea deciziilor.

9. Dezgust

Senzația de dezgust pentru ceva sau, și mai rău, pentru cineva este una dintre cele mai dificile emoții pe care oricine le poate controla. Spre deosebire de alte emoții, cum ar fi frica și furia, care îți accelerează bătăile inimii, dezgustul face ca bătăile inimii să încetinească puțin. De asemenea, poți simți greață sau că ceva nu este în regulă cu stomacul tău.

Acest lucru se întâmplă deoarece antipatia produsă de dezgust are multe din aceleași elemente fiziologice care alcătuiesc sistemul digestiv. 

10. Dispreț

Această emoție negativă poate provoca arsuri la stomac, dureri de stomac, tensiune arterială ridicată. 

Nu doar emoțiile negative au un impact semnificativ asupra stării noastre de sănătate, ci și cele pozitive. Spre exemplu, prea multă fericire nu este indicată. Psihologul Charles Carver afirmă că emoţiile pozitive, inclusiv fericirea, pot duce la încetinirea factorilor de apărare pe care îi avem în anumite situaţii. Fericirea scade performanța profesională. Responsabilă de rezultate bune la locul de muncă este furia. 

Fericirea” este un singur termen, dar se referă la un curcubeu de emoții: energie, lacrimi, extaz, beatitudine, generozitate etc. Dar toate tipurile de fericire sunt benefice? Se pare că nu. De fapt, o analiză mai nuanțată a diferitelor tipuri de fericire sugerează că unele forme pot fi, de fapt, o sursă de disfuncționalitate.

Un exemplu este mândria, un sentiment plăcut asociat cu rangul social ridicat sau statutul. Ca atare, este adesea văzută ca un tip de emoție pozitivă care ne face să ne concentrăm mai mult pe noi înșine. Mândria poate fi bună în anumite contexte și forme, cum ar fi câștigarea unui premiu dificil sau obținerea unei promovări la locul de muncă.

A avea ca principal scop fericirea poate duce la probleme grave de sănătate mintală, cum ar fi depresia și tulburarea bipolară.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel